Η Ελλάδα εισάγει για πρώτη φορά έναν πλήρη και θεσμοθετημένο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) με την έκδοση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ).
Η απόφαση δημοσιεύτηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα συναρμόδια υπουργεία.
Αυτή η στρατηγική αποτελεί μια σημαντική τομή στη χωροταξική οργάνωση της χώρας, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτες τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Οδηγία 2014/89/ΕΕ.
Η στρατηγική αυτή απαντά στην υποχρέωση που προέκυψε μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο, ενσωματώνοντας κρίσιμα στοιχεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε είναι ολιστική, συνθέτοντας αντικρουόμενες παραμέτρους — κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές — με στόχο τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ενάλιων αρχαιοτήτων, τη θαλάσσια ασφάλεια και τις μεταφορές, καθώς και την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και την ιχθυοκαλλιέργεια.