Απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου Ηνωμένου Βασιλείου για το φύλο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε μία απόφαση-ορόσημο, καθορίζοντας ομόφωνα ότι οι όροι «γυναίκα» και «φύλο» στον Νόμο περί Ισότητας του 2010 αναφέρονται αποκλειστικά στο βιολογικό φύλο και όχι στο κοινωνικό ή νομικά αναγνωρισμένο φύλο ενός ατόμου.

Αυτή η απόφαση θεωρείται νίκη για τις οργανώσεις που προάγουν τις λεγόμενες «gender critical» θέσεις και αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία είχε διαφορετική άποψη.

Η απόφαση από τους πέντε δικαστές σημαίνει ότι οι τρανς γυναίκες, ακόμη και αυτές με επίσημο Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου, δεν μπορούν πλέον να αναγνωρίζονται νομικά ως γυναίκες υπό αυτόν τον νόμο. Ως αποτέλεσμα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημόσια όργανα ή επιτροπές που απαιτούν θέσεις αποκλειστικά για γυναίκες.

Η απόφαση αναμένεται να έχει ευρύτερες συνέπειες, περιορίζοντας την πρόσβαση των τρανς γυναικών σε υπηρεσίες και χώρους που σχετίζονται αποκλειστικά με βιολογικές γυναίκες, και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την αναγνώριση φύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως η απόφαση προσφέρει σαφήνεια και ενισχύει την εμπιστοσύνη για τις γυναίκες και τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές. Υποστήριξε την ανάγκη προστασίας των χώρων αποκλειστικά για βιολογικές γυναίκες.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, λόρδος Χοτζ, τόνισε ότι οι διατάξεις του νόμου αναφέρονται στο φύλο που προσδιορίζεται κατά τη γέννηση και όχι σε αυτό που αποκτάται μέσω νομικών διαδικασιών. Υπογράμμισε ότι η ερμηνεία του «πιστοποιημένου» φύλου θα οδηγούσε σε σύγχυση και ασυνέπειες στον νομικό ορισμό των φύλων.

Η απόφαση ενδέχεται να επηρεάσει πολιτικές σε τομείς όπως ο αθλητισμός, οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες υγείας, καθώς και κανονισμούς για χώρους αλλαγής και φιλοξενίας.

Ο Χοτζ ανέφερε ότι η ετυμηγορία δεν πρέπει να θεωρείται νίκη μιας κοινωνικής ομάδας εις βάρος μιας άλλης, διαβεβαιώνοντας ότι οι τρανς άνθρωποι διατηρούν προστασία από τις διατάξεις του Νόμου περί Ισότητας.

Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Η οργάνωση Scottish Trans κάλεσε τους υποστηρικτές των τρανς δικαιωμάτων να παραμείνουν ήρεμοι, τονίζοντας ότι οι συνέπειες μπορεί να παρερμηνευτούν.

Η τρανς γυναίκα και μέλος του κόμματος Σκωτσέζοι Πράσινοι, Έλι Γκόμερσαλ, εξέφρασε την οδύνη της για την απόφαση, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Αντίθετα, η οργάνωση For Women Scotland, υποστηριζόμενη από τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, χαιρέτισε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει τη νομική έννοια της γυναίκας ως βιολογικά θηλυκής.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Προσιτή στέγη: Οι πολιτικές του υπουργού Επικρατείας για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε μια συνολική στρατηγική για την προσιτή στέγη, με μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Η Επέκταση του Λακρός: Η Ανάπτυξη του Αθλήματος στην Ασία

Η Ασία γίνεται κόμβος πρωταθλήματος λακρός με την ένταξη του Μπαγκλαντές στην παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη του άθληματος στην περιοχή.

Πίεση στην Παγκόσμια Οικονομία: Ανάλυση του ΔΝΤ για το Δημόσιο Χρέος

Η αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους λόγω των νέων δασμών των ΗΠΑ αναλύεται από το ΔΝΤ, προβλέποντας ανησυχητικά επίπεδα μέχρι το 2030. Η πίεση στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη συζητούνται λεπτομερώς.

Πιέσεις Τραμπ στον Ζελένσκι για Ειρηνευτική Συμφωνία στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, ενώ εκφράζει κριτική για τις δηλώσεις του σχετικά με την Κριμαία.