Ο 21ος αιώνας έχει μέχρι στιγμής σημαδευτεί από πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε τις αρχές μιας παγκόσμιας οικονομικής και εμπορικής σύρραξης. Ο οικονομικός πόλεμος, σε αντίθεση με τις συμβατικές πολεμικές συγκρούσεις, επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη και έχει στο επίκεντρό του τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι δύο αυτές δυνάμεις βρίσκονται σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες επιθέσεις κατά του Πεκίνου.
Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι η Κίνα έχει αναπτύξει μία οικονομική και εμπορική δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τους υπάρχοντες συσχετισμούς, οι ΗΠΑ προσπαθούν να χτυπήσουν πρώτες, γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές. Η στρατηγική του Τραμπ μοιάζει με ιατρική παρέμβαση, αλλά οι «χειρουργικές» του κινήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα.
Η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει «πάγωμα» 90 ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο, με έναν κοινό δασμολογικό δείκτη 10% για όλα τα προϊόντα. Για την Κίνα, οι δασμοί φτάνουν το 145%, με τα κινεζικά αυτοκίνητα να δέχονται δασμούς άνω του 180%. Παρά τις επιτυχίες που μπορεί να έχει η Ουάσινγκτον, η πρόκληση του Τραμπ είναι να φτάσει σε ένα «ματ» στην παρτίδα σκάκι που παίζεται με το Πεκίνο.
Από την πλευρά της, η Κίνα έχει απαντήσει στα χτυπήματα των ΗΠΑ με ανάλογες ενέργειες, επιβάλλοντας δασμούς 125%. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς η Κίνα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να αντεπιτεθεί, προχωρώντας σε ουσιαστικές κινήσεις στον εμπορικό τομέα. Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών για το 2024 δείχνει ότι οι ΗΠΑ εισάγουν πολύ περισσότερα απ’ όσα εξάγουν προς την Κίνα.
Η στρατηγική των ΗΠΑ περιλαμβάνει δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί και διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αμερικανική εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές. Ωστόσο, το οικονομικό τοπίο είναι δύσκολο, καθώς η Κίνα εξάγει μια γκάμα προϊόντων, από ηλεκτρονικά μέχρι κινητά τηλέφωνα, με την Apple να είναι μία από τις πιο πληγείσες αμερικανικές εταιρείες από τους δασμούς.
Οι συνέπειες αυτού του εμπορικού πολέμου είναι ήδη ορατές. Η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές εσωτερικές κρίσεις εάν οι δασμοί παραμείνουν, ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές σε πολλά προϊόντα αναμένονται να αυξηθούν. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελέγξει τις αυξήσεις, αλλά οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είτε μειώνοντας τις αγορές τους είτε επιλέγοντας φθηνότερα προϊόντα.