Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν συνεπάγεται την εξαφάνιση της δημοσιογραφίας, αλλά αναμφίβολα θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιογράφων, όπως εκτίμησε ο Αιμίλιος Περδικάρης, πρόεδρος του ΔΣ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου «IQ Media Conference: Το μέλλον της ψηφιακής δημοσιογραφίας: Τεχνητή Νοημοσύνη, Καινοτομία και Ακεραιότητα», ο κ. Περδικάρης υπογράμμισε την ανάγκη για προσαρμογή και ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του χώρου.
Συμμετέχοντας στο πάνελ για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων και τη σημασία της διασταύρωσης των πληροφοριών, ενώ επεσήμανε τη σημασία της κριτικής σκέψης και την ανάγκη για επιμόρφωση των δημοσιογράφων από πανεπιστήμια και επαγγελματικούς οργανισμούς.
Η Aliya Itzkowitz, Manager στους Financial Times, επισήμανε τη μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και την ανάγκη αντιμετώπισης της εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή περιεχομένου.
Ο Olaf Steenfadt, ιδρυτής του Global Media Registry, επεσήμανε την ανάγκη για προστατευτικές στρώσεις μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των καταναλωτών, ενώ ο Γιάννης Δημητρέλος ανέδειξε τη σημασία της ακεραιότητας και της αναζήτησης της αλήθειας για τους δημοσιογράφους.
Το συνέδριο παρουσίασε επίσης το ΥOJO (Young Journalists), ένα ψηφιακό newsroom που προσφέρει ευκαιρίες σε νέους δημοσιογράφους, καθώς και δύο εργαστήρια με θέματα που αφορούν την προσέλκυση του κοινού και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημοσιογραφία.