Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή παρουσίασε το “ευρύ γνωμοδοτικό έργο” της σε μία σειρά από κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία ζητήματα παρουσίασε στον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, το προεδρείο της ΟΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Ιωάννης Πάιδας, ο γενικός γραμματέας, Απόστολος Ξυράφης και η υπεύθυνη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, Μάρθα Θεοδώρου, κατέθεσαν μια σειρά από γνώμες που εξέφρασαν ως συνταγματικός θεσμός με αποστολή τη “διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν”, όπως προβλέπει το άρθρο 82 παρ. 3 του Συντάγματος.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη Γνώμη Πρωτοβουλίας της ΟΚΕ για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ο κ. Κακλαμάνης, επ’ αυτού, ανακοίνωσε ότι στο προσεχές μέλλον η Βουλή των Ελλήνων θα αναλάβει πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός μεγάλου συνεδρίου για το δημογραφικό και κάλεσε το προεδρείο της ΟΚΕ αφενός να αποστείλουν τις θέσεις της Επιτροπής, αφετέρου να συμμετάσχουν σε αυτό.
Το προεδρείο της ΟΚΕ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής συνοπτικά και για μία σειρά από Γνώμες Πρωτοβουλίας που έχει καταθέσει για κρίσιμα ζητήματα.
Όπως ενημέρωσαν τον κ. Κακλαμάνη, η ΟΚΕ επεξεργάζεται σε αυτήν τη φάση μία σειρά από Γνώμες σε νομοσχέδια όπως: Το πλαίσιο των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ από πλευράς ασφαλείας και δημόσιας τάξης, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου υδροδότησης-αποχέτευσης και επείγουσες ενεργειακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, θέματα κρατουμένων, μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών και μία Γνώμη Πρωτοβουλίας για τις προκλήσεις και προοπτικές διασφάλισης οικονομικά προσιτής και βιώσιμης στέγασης στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ευχαριστώντας το προεδρείο της ΟΚΕ για την αναλυτική ενημέρωση επί του έργου της, σημείωσε ότι η εμπειρία του από την συνεργασία του ως υπουργός Υγείας ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς σε ένδεκα νομοσχέδια που είχε προωθήσει προς ψήφιση σε όλα είχαν δοθεί σωστές παρατηρήσεις από την Επιτροπή. Υπογράμμισε, κλείνοντας, ότι στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του θα σταθεί αρωγός στο έργο της ΟΚΕ.