Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε ένα παράδοξο, καθώς αναζητά στήριξη από συμμάχους που πρόσφατα προσέβαλε ή απείλησε, σύμφωνα με ανάλυση του CNN για τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η σύγκρουση με την Κίνα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με δασμούς-ρεκόρ και εκατέρωθεν απειλές. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να συγκροτήσει ένα διεθνές μέτωπο πίεσης κατά του Πεκίνου, όμως το γεωπολιτικό του κεφάλαιο φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά, όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο.
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει δασμούς ύψους 145% σε κινεζικά προϊόντα, με την Κίνα να ανταποδίδει με 125% δασμούς. Ωστόσο, ο Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι για να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στον Σι Τζινπίνγκ απαιτείται μια διεθνής συμμαχία, με κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του κινεζικού επεκτατισμού και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στο Fox Business ότι «όλοι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα να συμμετέχουν. Ο στόχος είναι να εξαναγκαστεί η Κίνα να επαναπροσδιορίσει το οικονομικό της μοντέλο.
Όμως, η επιδίωξη ενός πολυμερούς μετώπου συγκρούεται με τη φιλοσοφία του «America First». Από την αρχή της θητείας του, ο Τραμπ έχει αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Trans-Pacific Partnership (TPP) και έχει ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με την Ε.Ε. μέσω του TTIP, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση «εχθρό στο εμπόριο».
Ο αντιπρόεδρος JD Vance εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του για την Ευρώπη, ενώ οι σχέσεις με τον Καναδά και το Μεξικό παραμένουν τεταμένες, με τον Τραμπ να απειλεί ακόμη και με «προσάρτηση» του Καναδά.
Η ειρωνεία δεν παραλείπει να σχολιαστεί, με πρώην συνεργάτες της κυβέρνησης Ομπάμα να αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος σύμμαχος για οποιονδήποτε στον κόσμο. Παρά την οικονομική πίεση και την πτώση των χρηματιστηρίων, ο Τραμπ δηλώνει ότι η στρατηγική του θα αποδώσει, υποστηρίζοντας ότι «όλοι θέλουν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ».
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Θα απαντήσουν θετικά οι σύμμαχοι μετά από τόσες προσβολές; Και αν ναι, θα μπορέσουν να επιτύχουν έναν ενιαίο στόχο απέναντι στην Κίνα χωρίς μια σαφή πολυμερή στρατηγική; Για τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτή η προσπάθεια ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του.