Οι προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις των δασμών που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα η Wall Street να σημειώνει ξανά σημαντικές απώλειες την Πέμπτη. Έτσι, οι δείκτες περιορίζουν τα κέρδη που είχαν καταγραφεί στην ιστορική άνοδο της προηγούμενης ημέρας.
Αυτή τη στιγμή (20:30), ο Dow Jones εμφανίζει πτώση κατά 1.587 μονάδες, καταγράφοντας -3,91% στις 39.020 μονάδες. Ο S&P 500 μειώνεται κατά -4,75% στις 5.201 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 5,45%, φτάνοντας στις 16.191 μονάδες, με εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) σημείωσε αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του 2,6% που είχαν οι οικονομολόγοι του Reuters. Σε μηνιαία βάση, ο CPI μειώθηκε κατά 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) παρουσίασε αύξηση 2,8% σε ετήσια βάση, που επίσης ήταν κάτω από την πρόβλεψη του 3%. Σε ξεχωριστή αναφορά, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν στις 223.000, ακριβώς όπως περίμεναν οι αναλυτές.
Παρά την ευχάριστη έκπληξη από τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι επερχόμενοι δασμοί θα διατηρήσουν τις πιέσεις στον πληθωρισμό και ίσως προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία.
Η μεταβλητότητα στις αγορές έρχεται μετά από μια ιστορική συνεδρίαση, κατά την οποία ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο άνω του 9%, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Dow Jones σημείωσε την πιο ισχυρή ποσοστιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Ο Nasdaq κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία του, μετά την άνοδο του Ιανουαρίου του 2001. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε σε 30 δισ. μετοχές, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.
Το ράλι αυτό προήλθε από την ανακοίνωση του Τραμπ για προσωρινή μείωση των δασμών στο 10% για 90 ημέρες για τις περισσότερες χώρες. Ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρέθηκαν από αυτή τη μείωση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης την αναστολή δασμών για 90 ημέρες στα αμερικανικά προϊόντα. Ωστόσο, τα κινεζικά προϊόντα παραμένουν στο στόχαστρο με δασμούς 125%, ακολουθώντας τα αντίμετρα του Πεκίνου. Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν τελικά σε μια «πολύ καλή συμφωνία».
Ωστόσο, η διάθεση για ανάληψη κινδύνων μειώθηκε δραστικά σήμερα στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της εμπορικής αντιπαράθεσης στην οικονομία, παρά τη βραχυπρόθεσμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου γίνονται εμφανείς, καθώς πολυεθνικές εταιρείες «παγώνουν» παραγγελίες, βλέποντας την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να κλιμακώνεται. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την πίεση προς την Κίνα, ενώ αναζητά συνεργασίες με άλλες χώρες στο πλαίσιο αυτής της γεωοικονομικής αντιπαράθεσης.
Ο Κέβιν Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο CNBC ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους προχωρούν, με ορισμένες συμφωνίες να είναι σχεδόν έτοιμες από την περασμένη εβδομάδα.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανακοινώνουν σταθερότητα στα επιτόκια, προσπαθώντας να αποφύγουν τη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω των δασμών. Δηλώνουν επίσης έτοιμοι να ανεχθούν περαιτέρω επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, εάν αυτό συμβάλλει στη μακροχρόνια σταθερότητα των τιμών.