Περισσότερες από 20 ημέρες έχουν περάσει από τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγάλο θύμα αυτής της σύρραξης θα κληθεί και πάλι να πληρώσει τον βαρύ «λογαριασμό».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λάβει τέλος, προωθώντας μια στρατηγική που περιλαμβάνει άμεση επικοινωνία με το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία φαίνεται να ανταποκρίνεται με ταχύτητα στις αμερικανικές κινήσεις, βλέποντας την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή.
Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν περιλαμβάνει αμοιβαίες επισκέψεις σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, αλλά και μια ενημέρωση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τραμπ σχεδιάζει να στείλει τον Υπουργό Οικονομικών του στο Κίεβο, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τις εγγυήσεις που ζητά το Κίεβο για την ασφάλειά του.
Η πρόταση Τραμπ περιλαμβάνει την οικονομική διασφάλιση από το Κίεβο, με αντάλλαγμα στήριξη από τον Λευκό Οίκο. Η προσωπική σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν φαίνεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ωστόσο, η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει να έχει κοινά στοιχεία με την υπόθεση της Γάζας, με τον Τραμπ να επιδιώκει να εμπλέξει την Ευρώπη στην κρίση.
Ο Τραμπ μπορεί να καταφέρει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά το τέλος που προτείνει δεν διασφαλίζει ότι η σύρραξη δεν θα επανέλθει στο μέλλον. Οι κινήσεις του ενδέχεται να αποδώσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά το μέλλον της Ουκρανίας παραμένει αβέβαιο.
Το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα και στο χέρι του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει τις αμερικανικές θέσεις, καθώς η Ουκρανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιοχή με κενό «κηδεμονίας», το οποίο θα ήταν έτοιμο να καλύψει το Πεκίνο.