Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε τη φιλοδοξία του να προσαρτήσει τη διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, με απειλές για βία, σε μια ασυνάρτητη συνέντευξη Τύπου που προκάλεσε αντιδράσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Αν και το ραντεβού με τον Τύπο αφορούσε επένδυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Τραμπ εστίασε στις απαιτήσεις του για τη διώρυγα του Παναμά και την αυτονομία της Γροιλανδίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει επιμείνει ότι θέλει να επανακτήσει τη διώρυγα του Παναμά, ενώ επέκρινε τη συμφωνία του 1977 για τη μεταβίβαση του ελέγχου της διώρυγας.
Οι απειλές του Τραμπ προς τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και οι επικρίσεις του προς το ΝΑΤΟ και τις αιολικές γεννήτριες, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις και τις αποφάσεις του, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ερωτηματικά για το μέλλον των διεθνών σχέσεων.