Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος γιος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, θα επισκεφθεί σήμερα τη Γροιλανδία, καθώς ο πατέρας του εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει το τεράστιο αυτό νησί.
Η επίσκεψη του είναι ιδιωτική, σύμφωνα με δηλώσεις του μόνιμου γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Γροιλανδίας, χωρίς προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Ο Τραμπ Τζούνιορ αναμένεται να παραμείνει στη Γροιλανδία για περίπου τέσσερις με πέντε ώρες, με σκοπό να μαγνητοσκοπήσει βίντεο για ένα podcast, χωρίς συναντήσεις με αξιωματούχους ή πολιτικούς.
Η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή της Δανίας, με πλούσια αποθέματα, βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Υόρκη παρά στην Κοπεγχάγη, ενώ ο Τραμπ επιμένει στην ιδέα της αγοράς της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ.
Ο 78χρονος πολιτικός δεσμεύεται να κάνει τη Γροιλανδία ξανά μεγάλη, αναφέροντας ότι θα προστατεύσει και θα φροντίσει το νησί, ενώ η κυβέρνηση του νησιού απαντά ότι δεν είναι προς πώληση.
Η ιδέα αυτή προκαλεί αντιδράσεις, με μέλη του κοινοβουλίου της Δανίας και της Γροιλανδίας να απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση αγοράς του νησιού από τις ΗΠΑ.