19.6 C
Athens
Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Μία κατοικία στην Τήνο διεκδικεί ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής

Ο Mies van der Rohe (1886-1969) υπήρξε ένας οραματιστής και πρωτοπόρος γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας που έζησε και δημιούργησε ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Μία από τις μεγάλες μορφές του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής, δίπλα στους Λε Κορμπυζιέ και Φρανκ Λόιντ Ράιτ, με μεγάλο έργο και εμβληματικά κτίρια ανά τον κόσμο (το εκθεσιακό κτίριο της Βαρκελώνης, η έπαυλη Τούγκεντατ στη σημερινή Τσεχία, η IBM Plaza στο Σικάγο κ.α.), υπήρξε ο τελευταίος διευθυντής της σχολής του Μπάουχαους. Με την άνοδο του ναζισμού, ο Mies van der Rohe αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία το 1937. Άλλωστε, οι θιασώτες του ναζισμού δεν θεωρούσαν το έργο του αρκετά «γερμανικό».

Προς τιμήν του μεγάλου αυτού αρχιτέκτονα, έχουν θεσμοθετηθεί τα ευρωπαϊκά βραβεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe. Ανάμεσα στις φετινές υποψηφιότητες -ανάμεσα και σε άλλα έργα Ελλήνων αρχιτεκτόνων- βρίσκουμε την κατοικία Lap Pool House στην Τήνο από τον αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλλα και τους συνεργάτες του.

Ένα μικρό φιλμ-παρουσίαση του έργου δημιουργήθηκε από την Μαριάνα Μπίστη, με τη συμμετοχή των αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Μαρίας Αλζιγκούζη – Κομηνέα, Ευαγγελίας Πλατανιώτη και Ελένης Παπανδρέου, σε χορογραφία από την Μαριάνα Μπίστη και μουσική από τον Νίκο Τσέλιο.

Οι Aristides Dallas Architects μας προσκαλούν στην Τήνο και μας λένε περισσότερα για τη φιλοσοφία και την κατασκευή της κατοικίας Lap Pool House.

«Η κατοικία στην Τήνο, εμπνευσμένη από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων, αναδύεται από το φυσικό τοπίο ως μια ανθρωπογενής σπηλιά δημιουργώντας εκ νέου χωρικά σημεία έκθεσης και εσωστρέφειας. Η είσοδος γίνεται μέσα από μία ρωγμή στην πλάτη του κτιρίου, ενώ επιμέρους σχισμές στο δώμα επιτρέπουν τη δίοδο του φωτός και του αέρα. Το υγρό στοιχείο της πισίνας έρχεται σε αντίστιξη με τη βραχώδη υφή του εμφανούς σκυροδέματος ως επαναδιατύπωση των διαδράσεων μεταξύ των στοιχείων της φύσης».

«Mια ενιαία πλάκα από μπετόν με φυτεμένο δώμα που μοιάζει να αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους στεγάζει τους τρεις κτιριακούς όγκους στο κτίριο και διαμορφώνει τις επιμέρους αρχιτεκτονικές ποιότητες κλειστών και ανοιχτών χώρων της κατοικίας. Οι δύο όγκοι που προεξέχουν από την πλάκα, κάθετα ο ένας προς τον άλλο και βρίσκονται αντιδιαμετρικά του κτιρίου συνιστούν τους ιδιωτικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο κι έναν ξενώνα. Στον ίδιο όγκο υπάρχει και ένας προστατευμένος ημιυπαίθριος χώρος που καδράρει τη θέα προσφέροντας συνολικά την αίσθηση ενός καταφυγίου. Στον ενδιάμεσο χώρο¬ κάτω από την πλάκα διαμορφώνονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον υπαίθριο χώρο. Όλη η δυναμική του κτιρίου υπογραμμίζεται με τον γραμμικό όγκο της πισίνας που προεξέχει από την πλαγιά και κατευθύνει το βλέμμα στον ορίζοντα».

The Lap Pool House Τήνος

The Lap Pool House Τήνος

The Lap Pool House Τήνος

The Lap Pool House

Τοποθεσία: Τήνος
Κατηγορία: Κατοικία
Αρχιτεκτονική μελέτη: ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS
Aρχιτέκτονες: Αριστείδης Ντάλλας, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος
Στατική μελέτη:  Εμμανουήλ Ροδίτης, Θεόδωρος Χρυσοβέργης
Η/Μ μελέτη: Ευάγγελος Τέντης
Κατασκευή: AEGEAN CONSTRUCTION

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης
Bίντεο: Μαριάνα Μπίστη

Επίπλωση: DESIGN PLAZA
Δάπεδα: MAPEI
Κουφώματα: ALUMIL

Ροή Ειδήσεων

Πιο αποτελεσματικό με κενό 12 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων

Ενθουσιασμό προκάλεσε στις ΗΠΑ η νέα σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σύμφωνα με την οποία...

Στην Αθήνα μεταφέρεται σήμερα ο Γιάννης Λαγός

Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί σε λίγες ώρες ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός προκειμένου να οδηγηθεί σε...

Τζαζ 93-109: Μία ανάσα από την 1η θέση η Γιούτα, στα ρηχά ο Ποκουσέβσκι

Οι Τζαζ απέχουν πλέον μία νίκη - ή μία ήττα των Σανς - από το να...

Στην Αθήνα μεταφέρεται σήμερα ο Γιάννης Λαγός

Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί σε λίγες ώρες ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός προκειμένου να...

Παραιτήθηκε ο στρατηγός που συντόνιζε την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού

Ο ανώτατος αξιωματικός του καναδικού στρατού ο οποίος συντόνιζε από τον Νοέμβριο την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού...