17.3 C
Athens
Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Μια άλλη ανάγνωση επί της πανδημίας στην Ελλάδα

“λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν…”

Σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες αν υπάρχει λόγος να γραφτεί ένα ακόμη άρθρο για την πανδημία. Έτσι κι αλλιώς, εγώ προσωπικά έχω γράψει περίπου 15 άρθρα από τον περασμένο Μάρτιο. Και δεν συνυπολογίζω τα κάθε λογής κείμενα, παρεμβάσεις, ή συζητήσεις και αναλύσεις στο ραδιόφωνο. Ορισμένες φορές, νομίζω, πως περισσότερο ικανοποιούμε την όποια συγγραφική μας επιθυμία, παρά υποβοηθούμε τις αποφάσεις των αρμοδίων ή διαφωτίζουμε την κοινή γνώμη.

Όμως, νομίζω, πως πρέπει να συμβάλλω προκειμένου να δούμε ξεκάθαρα κάποια πράγματα.

Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε (εκτός αν είμαστε μηδενιστές), πως η Πολιτεία –η κυβέρνηση, αν θέλετε- χειρίστηκε, σε έναν μεγάλο βαθμό  με αρκετή επιτυχία, την κατάσταση της πανδημίας, ιδίως  κατά την πρώτη χρονική περίοδο.  Έως τις αρχές του καλοκαιριού.  Με την συνδρομή και του κ.Τσιόδρα στην πρώτη γραμμή, κυρίως επικοινωνιακά, της  διαχείρισης  του προβλήματος. Από εκεί και πέρα ξεστράτισε η ιστορία.

Λάθη επί λαθών. Είτε στην κεντρική διαχείριση. Είτε των επιμέρους φορέων. Είτε, κατά συνέπεια, των ίδιων των πολιτών. Γιατί, πέρα από τα λάθη που εδράζονται σε λάθος συμπεριφορές και οφείλονται σε χρόνια προβλήματα Παιδείας, τα λάθη των πολιτών και ορισμένων επιμέρους φορέων γίνονται με τον τρόπο, που γίνονται τα φάλτσα των μουσικών σε μια ορχήστρα. Και αυτά οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο, που κινεί την μπαγκέτα του ο διευθυντής της ορχήστρας.

Ας μην ανατρέξουμε στο τι έγινε τους προηγούμενους μήνες. Ας δούμε μόνο τι έγινε τις τελευταίες μέρες:

 • Μέσα σε λίγες μόνο ώρες ανατροπή των αποφάσεων για την περιοχή είτε της Θεσσαλονίκης είτε άλλων περιοχών. Να γίνεται μια διευρυμένη σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη, να εξέρχονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι, να ανακοινώνουν κάποια πράγματα και τα πράγματα αυτά να αναιρούνται μέσα σε ελάχιστες ώρες.
 • Μόνο μες στο Σαββατοκύριακο. Πληθώρα αλληλοαναιρούμενων αποφάσεων. Για το περίφημο take away. Όπως είχε γίνει κωμικό σήριαλ με το ίδιο θέμα στην αρχή του lock down του Νοεμβρίου! Έτσι έγινε ξανά! Στην αρχή ρωτούσε ο ένας τον άλλον. Μετά ανακοινώθηκε απαγόρευση για τα Σαββατοκύριακα και μόνο για τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης (!) και τελικά η απαγόρευση αποσύρθηκε.      Ενώ την ίδια ώρα, βγήκε μια νέα απαγόρευση! Αυτή τη φορά για τα mini market, ψιλικατζίδικα, μανάβικα!! Να κλείνουν,  στις ίδιες περιοχές, τα Σαββατοκύριακα, μετά τις 5 το απόγευμα!! Που, ανάθεμα με, κι αν καταλαβαίνει κανείς την σκοπιμότητα μιας τέτοιας απόφασης…  Κατά τα άλλα, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση για την αναστολή  λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα, οι αρμόδιοι το ξανασκέφτονται…
 • Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, από την αρχή της χρονιάς και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι ατελείωτες παλινωδίες (που συνεχίζονται ωστόσο) σχετικά με την λειτουργία είτε των δημοτικών σχολείων είτε των λυκείων είτε των παιδικών σταθμών.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ασταμάτητα μας πυροβολούν με δηλώσεις οι «ειδικοί»! Μέσα από τηλεοπτικές συχνότητες, ραδιοφωνικές συχνότητες, έντυπα και διαδίκτυο. Μια ο κ.Γώγος, μια ο κ.Σύψας, μια ο κ. Μαγιορκίνης, μια η κ.Λινού, μια ο κ.Σαρηγιάννης. Και πολλοί άλλοι ακόμη. Είτε εναλλάξ, ο ένας μετά τον άλλο, είτε όλοι μαζί!!! Βαράτε βιολιτζήδες!! Και ο απλός κόσμος, εν τέλει, αν μην μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Διότι, εκτός των άλλων, οι γνώμες είναι συνήθως αλληλοαναιρούμενες. Ή, σε διαφορετική περίπτωση, η μία πιο απαισιόδοξη από την άλλη!

Την ίδια ώρα, σημειώνω εδώ το εξής: Ο καθηγητής Πολιτικής και Διαχείρισης της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, που σπανίως έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του, αναφέρει σε ανάρτησή του: «Αρκετά όμως με τη συνεχή τρομολαγνεία και την καλλιέργεια του φόβου. Δεν βοηθά σε τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεχής και αντικειμενική ενημέρωση για την πανδημία και τις επιστημονικές εξελίξεις.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες ελπίδας, όχι φόβου.»

Τι να προσθέσω εγώ? Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει οι πάσης ειδικότητας καθηγητές να είναι πιο φειδωλοί, πιο μετρημένοι, πιο ουσιαστικοί. Τόσο στις εμφανίσεις τους, όσο και στις απόψεις τους. Και, αν θέλουμε να λέμε κάποιες αλήθειες: Πού ακούστηκε, επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν σε θεσμοθετημένες Επιτροπές της Πολιτείας, να μπορούν να βγαίνουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα στα ΜΜΕ? Συνάδει αυτό με την θεσμική τους ιδιότητα???

Επί της ουσίας. Έχουμε κάποια γεγονότα για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε? Σαφώς.

-Η παρουσία μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην χώρα.

-Η συνολική αύξηση κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική.

-Ο προβληματισμός για την πορεία των εμβολιασμών.

Βεβαίως απαιτείται να μην χαλαρώσουμε. Όχι τώρα. Όχι ακόμα.

Βεβαίως δεν χωράει εφησυχασμός.

Βεβαίως είναι αποδεκτό να γίνεται αναθεώρηση των σχεδίων από τους αρμόδιους. Όλα είναι ρευστά. Όλα έχουν τη δική τους δυναμική.

Αρκεί να υπάρχει σχέδιο. Και να μην αλλάζουν οι αποφάσεις κάθε ώρα.

Όμως. Τίποτα δεν είναι εκτός ελέγχου. Και πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο. Οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ μου αναφέρουν πως, τουλάχιστον στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει τις τελευταίες μέρες καμία ιδιαίτερη πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και θα ζητήσω, για άλλη μια φορά, να δημοσιοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία κάθε περιοχής. Ώστε να γνωρίζουμε συγκριτικά στοιχεία. Όχι μόνον απόλυτους αριθμούς.

Παραθέτω στο τέλος τα πανελλαδικά στοιχεία, που συγκέντρωσα για τις προηγούμενες 15 μέρες, με βασικές παραμέτρους. Μπορείτε, ίσως έτσι, να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

 • Στις 23 Ιανουαρίου είχαν ανακοινωθεί 605 κρούσματα επί 30.996 ελέγχων. Ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1,95%. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 292 άνθρωποι.
 • Στις 24/1 είχαν γίνει 11.873 τεστ και ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 2,81.
 • Στις 25/1, ημέρα Δευτέρα, καταγράφηκαν 9.394 τεστ, με δείκτη θετικότητας 4,64. (Πάντα υπάρχει ιδιαιτερότητα στις Δευτέρες. Λίγα τεστ. Προσανατολισμένα σε άτομα με συμπτώματα. Οπότε μεγαλύτερος δείκτης θετικότητας).
 • Στις 26/1 καταγράφηκαν 36.240 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,32.
 • Στις 27/1, 695 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,27. Συνολικά 858 νέα κρούσματα.
 • Στις 28/1, 34.044 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,1.
 • Στις 29/1, 45.381 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,07%. Συνολικά 941 νέα κρούσματα.
 • Στις 30/1, 904 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,49%. Συνολικά 795 νέα κρούσματα.
 • Στις 31/1, 13.157 τεστ, με δείκτη θετικότητας 3,67.
 • Στην 1 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα, 11.351 τεστ, με δείκτη θετικότητας 4,78%. Συνολικά 543 νέα κρούσματα.
 • Την επόμενη μέρα, Τρίτη 2/2, καταγράφηκε ο αυξημένος αριθμός των 1261 νέων κρουσμάτων. Με δείκτη θετικότητας 3,35% επί 37.591 τεστ. Την ημέρα εκείνη σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 244 συνάνθρωποί μας.
 • Στις 3/2 καταγράφηκαν 38.696 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,97%.
 • Στις 4/2, 44.396 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,4.
 • Στις 5/2, 45.888 τεστ, με δείκτη θετικότητας 2,6.
 • Τέλος, το Σάββατο 6/2, με τον πιο υψηλό αριθμό τεστ, 46.057, καταγράφηκαν 1113 νέα κρούσματα, με δείκτη θετικότητας 2,41%.
 • Αριθμός ανθρώπων σε ΜΕΘ: 249.
Νομίζω πως χρειάζονται και κάποιες απαραίτητες επισημάνσεις, ως επίλογος.
– Ας κατανοήσουμε πλέον όλοι, ειδικοί και μη, ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων μέτρων. Αλλά εφαρμογής των υφισταμένων. Κι επιτέλους, ας τα εφαρμόσουμε.
– Ας κατανοήσουμε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα ταχύ, συστηματικό, μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Και ας αφήσουμε τις θεωρίες και να εμβολιαστούμε, όσο γίνεται περισσότεροι. Κυρίως οι υγειονομικοί.
– Ας καταλάβουμε όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες και πολίτες ορισμένες βασικές υποχρεώσεις μας:
 • Δεν μπορούμε να αυτοεξαιρούμαστε από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Δεν δικαιολογείται να συμμετέχουμε σε φιλικά τραπεζώματα.
 • Δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύουμε μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις.
 • Δεν γίνεται να βάζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αστυνομία, δημοτική αστυνομία κλπ, να έχουν άλλες, ήσσονος σημασίας, προτεραιότητες αυτή την περίοδο. Οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα μας.
 • Δεν γίνεται πολίτες και επιχειρηματίες να διοργανώνουμε πριβέ πάρτυ.
Έτσι απλά.

Νίκος Λαδιανός – Δημοσιογράφος της ΕΡΤ
e: nladianos@hotmail.com
f: nikolaos.ladianos

Ροή Ειδήσεων

Το Downton Abbey επιστρέφει με νέα ταινία

Χαράς ευαγγέλια για τους φαν του Downton Abbey! Η δεύτερη ταινία είναι προ των πυλών. Το Downton Abbey επιστρέφει με μία νέα ταινία, η οποία...

Νάντια Γιαννακοπούλου σε καραντίνα

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που βρισκόταν στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, αποχώρησε...

Μητσοτάκης : Μέσα Μαΐου η επιστροφή στην κανονικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πλησιάζει η επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από ένα χρόνο που η ζωή όλων άλλαξε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μέσα Μαΐου...

Ο Μπαίντεν καλεί σε διάλογο την Σερβία και το Κόσοβο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι η εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία περνά από την «αμοιβαία αναγνώρισή» τους και...

Τσεχία: Ζητά από ΕΕ και ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα,

Η Δημοκρατία της Τσεχίας ζητεί από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα...