21.9 C
Athens
Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Ο απόλυτος οδηγός για μια επιτυχημένη ανακαίνιση βήμα-βήμα

Ήρθε η στιγμή για την πιο επιτυχημένη ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη βήμα-βήμα. Ξέρουμε πως η απόφαση για μια ολική μεταμόρφωση στο σπίτι σου είναι μια απόφαση που απαιτεί πολύ προγραμματισμό και οργάνωση. Για αυτό και εμείς ετοιμάσαμε έναν πλήρη κατάλογο για να δημιουργήσεις επιτέλους  το σπίτι που έχεις ονειρευτεί. Με τις πιο χρήσιμες συμβουλές που θα σε κάνουν να πεις το μεγάλο ναι, προσφέροντας καλύτερες προϋποθέσεις διαμονής για σένα και την οικογένεια σου.

Βήμα 1ο: Σε μια ανακαίνιση  βήμα-βήμα απαιτείται  προγραμματισμός και οργάνωση

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της ανακαίνισης του σπιτιού σου αποτελούν τα βασικότερα βήματα αλλά και τα σημεία κλειδιά, για την αποτελεσματική αναδιαμόρφωση της οικίας σου. Πρώτο βήμα είναι ο ξεκάθαρος προσδιορισμός των αναγκών σου αλλά και οι οικονομικές σου δυνατότητες. Στον σχεδιασμό πρέπει να περιλαμβάνεται επίσης μια γενική εκτίμηση του χρόνου όλων των εργασιών.

Σκέψου αν θες να ανακαινίσεις όλο σου το διαμέρισμα ή συγκεκριμένα μέρη του που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για αλλαγή. Επίσης, να έχεις υπόψη σου ότι σε μια εκ θεμελίων ανακαίνιση, η επένδυση σε ποιοτικά υλικά και εργασίες θα πρέπει να είναι το σπουδαιότερο μέλημα σου. Σχεδίασε μια λίστα με τις εργασίες που θα γίνουν, οργάνωσε τον προϋπολογισμό σου και βρες τους κατάλληλους επαγγελματίες που θα αναλάβουν την αναδιαμόρφωση του σπιτιού σου έτσι ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και μοντέρνο.

Βήμα 2ο: Κατάλληλη επιλογή συνεργάτη, η βάση για μια ανακαίνιση βήμα-βήμα

Έχοντας αποφασίσει τις αλλαγές που θες να πραγματοποιήσεις στην κατοικία σου, το επόμενο βήμα είναι η εύρεση του σωστού συνεργάτη.  Αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό στάδιο, διότι θα καθορίσει την πορεία  και όλο το αποτέλεσμα του έργου. Αρχικά, μπορείς  να κάνεις μια έρευνα αγοράς  ζητώντας  προσφορές από εταιρείες ανακαινίσεων. Ζήτα να δεις υλικό από προηγούμενες ανακαινίσεις και δες αν μπορείς να συνεργαστείς και να επικοινωνήσεις καλά μαζί τους, και ιδίως εάν μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες σου.

Πολλές φορές η ύπαρξη εγγύησης σε υλικά και κατασκευές και ο ορισμός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τις εργασίες της ανακαίνισης βήμα-βήμα του σπιτιού σου, είναι εξαιρετικά σημάδια επαγγελματισμού και εμπειρίας στην αγορά.  Άλλωστε η επιτυχία και η ποιότητα της ανακαίνισης της κατοικίας σου εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείς. Ενώ όρισε από την αρχή έναν προϋπολογισμό βασισμένο στις δυνατότητες σου.

Στη συνέχεια συζητήστε  μαζί για το προσδοκώμενο κόστος της ανακαίνισης αλλά και τις εργασίες που θες να περιλαμβάνει. Ο συνεργάτης σου θα πρέπει να σου κάνει εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τις  επιθυμίες και τις ανάγκες σου για τον χώρο. Πιθανότατα θα σου προτείνει έξυπνες λύσεις που δεν είχες σκεφτεί, δίνοντας σου τον ακριβές χρονοδιάγραμμα και συνολικό κόστος των εργασιών. Το να αναθέσεις όλη την μεταμόρφωση του διαμερίσματος σου σε μια εταιρεία, σου λύνει τα χέρια, διότι θα οργανώσει τους επιμέρους επαγγελματίες. Τέλος θα αναλάβει τυχόν γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την έκδοση κάποιας άδειας από την πολεοδομία.

Βήμα 3ο: Πλάνο, υλικά και μέτρηση των διαστάσεων των χωρών που θα ανακαινίσεις

Ξεκινώντας την ανακατασκευή του σπιτιού σου και έχοντας αποφασίσει αν θα κάνεις μια ολική αλλαγή ή αν θα διαμορφώσεις συγκεκριμένα σημεία ή δωμάτια της κατοικίας σου,  έρχεται η σειρά του πλάνου των εργασιών. Με μια λεπτομερή μελέτη του χώρου, θα εκφράσεις τις επιθυμίες σου στον συνεργάτη σου. Εκείνος θα σου παρουσιάσει ένα αναλυτικό πλάνο ανά δωμάτιο και στο επόμενο στάδιο θα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις του χώρου.

Καθόρισε την διαρρύθμιση του χώρου σχεδιάζοντας την θέση των επίπλων αλλά και την μετακίνηση τοίχων, καθώς μπορεί να θες να προχωρήσεις στην ένωση για παράδειγμα σαλονιού και κουζίνας. Αποφάσισε το είδος του δαπέδου που θες για το κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου, ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία επιλόγων. Βασικό εδώ είναι σκεφτείς με γνώμονα το γούστο σου και την διαχρονικότητα του κάθε υλικού.

Τέλος, διάλεξε σοφά τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Η ποιότητα θα πρέπει να έχει πάντα τον πρώτο λόγο καθώς αυτή θα εξασφαλίσει αντοχή στο χρόνο, στην χρήση αλλά και θα σε καθησυχάσει όσον αφορά την ασφάλεια. Μια ποιοτική κατασκευή είναι η βάση για όλα. Συμβουλέψου τον συνεργάτη σου και επίλεξε υλικά οικονομικά αλλά και ποιοτικά.

Βήμα 4ο: Οικοδομικές εργασίες

Σε μια γενική ανακαίνιση του χώρου σου υπάρχουν κάποιες βασικές οικοδομικές εργασίες που θα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερα και πιο μεθοδικά η όλη διαδικασία. Αρχικά, απαιτείται η αποξήλωση παλαιών συστημάτων και κατεδάφιση τοίχων, βάσει των σχεδίων που έχουν γίνει. Αν το διαμέρισμα σου είναι πολλών ετών, τότε καλό είναι να σκεφτείς την αντικατάσταση σε πολλά κομμάτια.

Μια βασική ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει το βάψιμο των τοίχων, την αλλαγή των παλαιών κουφωμάτων με μοντέρνα και την αλλαγή των επίπλων της κουζίνας. Σε μια όμως ριζική ανακατασκευή της οικίας σου συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, η μόνωση των τοίχων και φυσικά η αλλαγή δαπέδου και πλακιδίων σε κουζίνα και μπάνιο.

Ξεκινάμε επομένως με την αποξήλωση του μπάνιου( λεκάνη, μπανιέρα, πλακίδια, σωληνώσεις ), την αποξήλωση της παλιάς κουζίνας( ντουλάπια, πλακίδια, σωληνώσεις ύδρευσης) και το γκρέμισμα τοίχων σε σαλόνι και λοιπά δωμάτια.

Στη νέα διαμόρφωση του χώρου θα συμπεριληφθούν νέοι εσωτερικοί τοίχοι, έχοντας διασφαλίσει θέματα που αφορούν την στατικότητα του κτιρίου. Τα νέα εσωτερικά χωρίσματα μπορεί να γίνουν με τούβλα ή με γυψοσανίδα. Συχνή απόφαση είναι να γίνει η ένωση σαλονιού και κουζίνας, που προσφέρει μια εκσυγχρονισμένη νότα στο διαμέρισμα σου.

Βήμα 5ο: Επένδυση στα εσωτερικά και εξωτερικά κουφώματα

Από τους βασικότερους παράγοντες που πρέπει να συμπεριλάβεις στην ανακαίνιση βήμα-βήμα του διαμερίσματος σου, είναι η προστασία αυτού, εσωτερικά και εξωτερικά. Τα κουφώματα ολοκληρώνουν τον χώρο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν αυτό που επιθυμείς για το νέο σου διαμέρισμα, την εξοικονόμηση ενέργειας. Άλλαξε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή επισκεύασε τα ήδη υπάρχοντα με τρόπο που να είναι λειτουργικά για την κατοικία σου.

Τα εξωτερικά κουφώματα σε προστατεύουν από τη ζέστη και το κρύο αντίστοιχα, προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω της μικρότερης χρήσης επιπλέον συσκευών. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κουφώματα αλουμινίου, ξύλινα, πλαστικά. Η μόνωση των εσωτερικών τοίχων, είτε αφορά θερμότητα είτε θορύβους, είναι μια πραγματική επένδυση στο χρόνο καθώς διαθέτει εξαιρετική αντοχή και προσφέρει την απαραίτητη προστασία από τους ανεπιθύμητους εξωτερικούς παράγοντες.

Στο στάδιο αυτό, θα χρειαστεί να κάνεις και την κατάλληλη επιλογή στις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού αλλά και στην κεντρική πόρτα ασφαλείας. Αναμφίβολα, η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο και  για αυτό, θα πρέπει να επενδύσεις σε μια γερή και αδιαπέραστη εξωτερική πόρτα. Αυτή, μαζί και με τις υπόλοιπες πόρτες, θα πρέπει να έρχονται σε αρμονία με την αισθητική του σπιτιού. Ενώ, όπου χρειάζεται, μπορείς να αφαιρέσεις εσωτερικές πόρτες, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στο χώρο σου.

Βήμα 6ο: Εγκατάσταση ηλεκτρολογικών, υδραυλικών συστημάτων και κεντρικής θέρμανσης

Έχοντας την δυνατότητα να κάνεις ριζικές αλλαγές στο σπίτι σου ήρθε η ώρα για την εγκατάσταση ηλεκτρολογικών, υδραυλικών συστημάτων αλλά και αγωγών για κεντρική θέρμανση και κλιματισμό. Αφού οι τοίχοι και τα πατώματα θα ανακατασκευαστούν είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αντικαταστήσεις τα παλιά υδραυλικά σου, με την τοποθέτηση ηλιακού αλλά και να επενδύσεις σε νέους τρόπους θέρμανσης όπως η ενδοδαπέδια θέρμανση.

Βήμα 7ο: Δάπεδα, η βάση του σπιτιού σου

Στην αλλαγή του δαπέδου σου καλό είναι να δώσεις ιδιαίτερη σημασία καθώς αυτό θα ντύσει τον χώρο σου. Μπορείς να επιλέξεις  για όλο το σπίτι σου την ίδια τεχνοτροπία ή διαφορετική ανάλογα το κάθε δωμάτιο.

Επίλεξε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία επιλογών όπως πλακίδια, δάπεδα από ξύλο ή από μάρμαρο. Πλακίδια θα βρεις σε πολλά χρώματα και σχέδια όντας μια οικονομική  λύση για το πάτωμα του σπιτιού σου. Αν επιλέξεις ξύλινο δάπεδο, τα ξύλινα δάπεδα Laminate είναι ίσως η καλύτερη λύση για μια σύγχρονη κατοικία. Είναι ανθεκτικά στην τριβή και τα χτυπήματα, προσφέροντας ζεστασιά και αρμονία σε κάθε σπίτι.

Βήμα 8ο: Επιλογή χρωμάτων

Το επόμενο στάδιο στην ανακαίνιση του σπιτιού σου είναι το βάψιμο των χώρων και η επιλογή των χρωμάτων για το κάθε δωμάτιο. Θες τα χρώματα να ταιριάζουν με το στυλ και το ύφος της διακόσμησης σου. Το βάψιμο του σπιτιού θα ανανεώσει ριζικά και με τον καλύτερο τρόπο την διάθεση και την καθημερινότητα σου.

Η επιλογή των χρωμάτων για το κάθε δωμάτιο θέλει χρόνο και σκέψη, με τις γήινες αποχρώσεις να είναι πάντα η ιδανική λύση αν θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση ενός minimal χώρου. Ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό φώς. Πινελιές έντονων χρωμάτων μπορούν πάντα να συμπεριληφθούν, προσπαθώντας όμως να διατηρήσουμε μια αρμονία στον κάθε χώρο. Άλλη ατμόσφαιρα θέλουμε να έχουμε στο σαλόνι και άλλη στο υπνοδωμάτιο που είναι ο χώρος που θέλουμε να χαλαρώνουμε και να ξεκουραζόμαστε.

Βήμα 9ο: Ανακαίνιση μπάνιου

Σειρά έχει η αναβάθμιση του μπάνιου σου. Εδώ θα γίνει νέα υδραυλική εγκατάσταση, τοποθέτηση των ειδών υγιεινής και των αξεσουάρ του μπάνιου αλλά και τοποθέτηση νέων σύγχρονων πλακιδίων. Με την αλλαγή του μπάνιου σου θα αλλάξει θεαματικά η καθημερινότητα σου κυρίως από  λειτουργικής απόψεως, καθώς είναι ένας χώρος που χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια καθημερινά.

Η επιλογή των ειδών υγιεινής καθώς και των πλακιδίων αποτελούν τα πιο κρίσιμα ζητήματα, διότι θα σε ακολουθούν για πολύ καιρό. Επίλεξε όμορφα πλακίδια με διαχρονικά σχέδια αλλά και έναν όμορφο καθρέφτη και γυάλινα ράφια. Τέλος, διάλεξε ντουλάπια με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους που θα ταιριάζουν χρωματικά με το υπόλοιπο μπάνιο.

Βήμα 10ο: Ανακαίνιση κουζίνας

Η ανακαίνιση της κουζίνας σου θα πρέπει σε μια ολική μεταμόρφωση του σπιτιού να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου, καθώς αποτελεί τον πιο εύχρηστο δωμάτιο για ένα σπίτι. Μαγική λέξη στο χώρο αυτό είναι η πρακτικότητα, τόσο σε διαρρύθμιση όσο και σε αποθηκευτικού χώρους. Τα υλικά επιλογής είναι πολλά, με επικρατέστερο και πιο οικονομικό, το υλικό κατασκευής από μελαμίνη ή βακελίτη που είναι και η συνηθέστερη επιλογή για τον πάγκο της κουζίνας.

Στη συνέχεια, σειρά έχουν τα ντουλάπια και τα έπιπλα κουζίνας. Επένδυσε σε καλής ποιότητας υλικά που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο. Μια ακόμη επιλογή είναι οι εντοιχισμένες συσκευές που δεν θα κλείνουν το χώρο αλλά θα δένουν με όλο το στυλ της κουζίνας. Αν στην ανακαίνιση της κατοικίας σου ένωσες το σαλόνι με την κουζίνα τότε κατάφερες να δώσεις έναν σύγχρονο χαρακτήρα στο χώρο σου αλλά και να αναβαθμίσεις την λειτουργικότητα αυτού. Η τοποθέτηση ενός όμορφου πάσο είναι η τελική πινελιά για την νέα σου κουζίνα.

Βήμα 11ο: Υπνοδωμάτιο

Τα υπνοδωμάτια επιβάλλουν μια ιδιαίτερη διαρρύθμιση ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Για το δικό σου υπνοδωμάτιο διάλεξε χρώματα και έπιπλα με λιτότητα ενώ για το υπνοδωμάτιο των παιδιών η διαρρύθμιση ορίζεται ανάλογα την ηλικία τους. Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό γούστο και οι καθημερινές ανάγκες θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα σε έπιπλα, όπως κρεβάτι και γραφείο, αλλά και σε χρωματικούς συνδυασμούς.

Βήμα 12ο: Τοποθέτηση επίπλων και ντουλαπών

Με το ακίνητο να έχει αποκτήσει την τελική δομή του, ήρθε η ώρα για τις ντουλάπες σε υπνοδωμάτια και την τοποθέτηση  επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών. Διάλεξε αποχρώσεις που μπορούν να ταιριάξουν στα υπνοδωμάτια και με έξυπνες λύσεις εξασφάλισε έξτρα αποθηκευτικούς χώρους. Η τοποθέτηση ραφιών αποτελεί μια άψογη λύση για όλους τους χώρους ενός σπιτιού. Ενώ η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης για το σαλόνι είναι ότι πιο διαχρονικό για κάθε σπίτι. Μπορείς να την παραγγείλεις με βάση τις ανάγκες σου και τον διαθέσιμο χώρο. Αυτή θα αποτελέσει το κεντρικό στοιχείο του σαλονιού σου.

Βήμα 13ο: Διακόσμηση του χώρου

Στις τελευταίες εργασίες και πινελιές  περιλαμβάνεται η τοποθέτηση των φωτιστικών και διάφορων στοιχειών διακόσμησης. Η σωστή επιλογή φωτισμού και φωτιστικών είναι αυτά που θα δημιουργήσουν την τέλεια ατμόσφαιρα σε κάθε χώρο, αναδεικνύοντας την αισθητική σου. Μην ξεχνάς τα χαλιά που θα ντύσουν όμορφα το χώρο σου κάνοντας τον ένα ζεστό καταφύγιο για όλη την οικογένεια. Επιπλέον τοποθέτησε ιδιαίτερους καθρέφτες κάνοντας το χώρο σου να μοιάζει μεγαλύτερος, δίνοντας του επίσης μια αίσθηση πολυτελείας.

Συμπερασματικά, σε μια ριζική αλλαγή όλου του σπιτιού σου, σου δίνεται η δυνατότητα να το εκσυγχρονίσεις από πλευράς ποιότητας διαβίωσης, αισθητικής και λειτουργικότητας. Αυτή η διαδικασία σαφώς και απαιτεί χρόνο, αλλά στο τέλος θα σου προσφέρει την άνεση που πάντα ονειρευόσουν για το σπίτι σου. Να θυμάσαι όμως, πως το στάδιο της διακόσμησης είναι το πιο δημιουργικό από όλα.

Σε μια ανακαίνιση βήμα-βήμα θες ο προσωπικός σου χώρος να σε εκφράζει όντας μοντέρνος και λειτουργικός. Δίχως αμφιβολία λοιπόν, η ανακαίνιση κρύβει την προσμονή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής στο σπίτι σου. Με την καλύτερη οργάνωση και εκμετάλλευση όλων των χώρων, έτσι ώστε να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη κατοικία.

Ροή Ειδήσεων

Ένα κομμάτι του Παραδείσου που έπεσε στην Αττική

Μέχρι και πέρυσι τις τρεις γωνιές του, ο Ανθώνας, ο Δενδρώνας και το Βουνό, γέμιζαν οι φωνές των...

Σύγχυση σχετικά με την οδηγία σε εμβολιασμούς να μην φορούν μάσκα

Μάσκα ή όχι; Η ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 μπορούν να σταματήσουν να...

Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ώρες μετακίνησης και ταλαιπωρίας με τα e-ραντεβού για τους πολίτες

Πάνω από 75.000 ώρες μετακίνησης που συνεπάγονται ταλαιπωρία κι αναμονή σε ουρές, γλίτωσαν οι πολίτες που επέλεξαν να...

Το έκτακτο επίδομα προς το υγειονομικό προσωπικό θα ανακοινωθεί μετά την πανδημία

Το βοήθημα προς τους εργαζόμενους ιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ θα ανακοινωθεί μετά την πανδημία, διευκρίνισε η υφυπουργός...

Σύγχυση από τη νέα οδηγία των CDC για τους εμβολιασμένους και τη χρήση μάσκας

Μάσκα ή όχι; Η ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 μπορούν να...