Στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου, και του μέλους της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και Αντιπροέδρου της υποεπιτροπής Ενέργειας, κ. Randy Weber, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Παπασταύρου ανέφερε στα social media τη χαρά του για τη συνάντηση με τον κ. Weber, επισημαίνοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην ενεργειακή τομέα. Μιλήθηκε για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η συζήτηση εστίασε σε πέντε κύριους άξονες:
1. Έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, που παρουσιάζουν ομοιότητες με σημεία της Μεσογείου όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα.
2. Ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως διαύλου τροφοδοσίας για την περιοχή και την Ουκρανία, μέσω των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
3. Τριμερής Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας.
4. Νομοθετικές πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Eastern Mediterranean Energy and Security Partnership Enhancement Act που ενισχύει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
5. Ανάπτυξη δικτύων και πράσινη μετάβαση, προωθώντας τη συνεργασία για επενδύσεις σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου.
Η συνάντηση αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.