Σύσκεψη Πρυτάνεων: Θέματα Ασφάλειας και Διαγραφών Φοιτητών στο Επίκεντρο

Κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης των Πρυτάνεων, αναδείχθηκαν κρίσιμα θέματα, με τις διαφωνίες να είναι έντονες. Η ατμόσφαιρα χαρακτηρίστηκε «ηλεκτρισμένη», και στο τέλος της Συνόδου, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση των Πρυτάνεων προς την υποστηρικτική στάση της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, και του υφυπουργού, Νίκου Παπαϊωάννου.

Δύο ήταν τα κύρια ζητήματα που κυριάρχησαν: η ασφάλεια των πανεπιστημίων και οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών.

Σχετικά με την ασφάλεια, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε έντονο κλίμα, καθώς ορισμένοι Πρυτάνεις προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, προκειμένου να προστατεύσουν το κύρος των Ιδρυμάτων τους. Μάλιστα, κάποιοι αποδόθηκαν ευθύνες στην πολιτεία και την αστυνομία για την έλλειψη αστυνόμευσης.

Η διαφωνία εντάθηκε όταν η συζήτηση στράφηκε προς την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Η πλειοψηφία των Πρυτάνεων υποστήριξε την ανάγκη «θωράκισης» μέσω πειθαρχικών μέτρων και βελτιώσεων του νόμου, ενώ μια μερίδα τους επιχείρησε να ελαχιστοποιήσει την έκταση του προβλήματος βίας.

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Φείδας, υποστήριξε ότι το 70% των βιαιοπραγιών στο ΑΠΘ διαπράττονται από φοιτητές. Πρότεινε, μάλιστα, οι οργανώσεις που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες να κηρυχθούν εκτός νόμου.

Πολλοί Πρυτάνεις συμφώνησαν με τον κ. Φείδα, εκφράζοντας ανησυχία για τις απειλές που δέχονται οι ίδιοι και οι φοιτητές που έχουν διαφορετική άποψη. «Ακραίοι φοιτητές – ή μη – βρίσκονται παντού», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, οι Πρυτάνεις προχωρούν στην εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας και εγκατάστασης συστημάτων βιντεοσκόπησης, με κάποια πανεπιστήμια να έχουν ήδη προχωρήσει στην ενεργοποίησή τους.

Η ανάγκη για χρηματοδότηση για την ασφάλεια κρίνεται επιτακτική, καθώς η τρέχουσα χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων ευρώ θεωρείται ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας. Η έλλειψη κονδυλίων περιορίζει την ικανότητα πρόσληψης φύλαξης, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε το 50% των απαιτήσεων.

Όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι Πρυτάνεις απέρριψαν την επαναφορά της, αλλά συμφώνησαν για την ανάγκη ενεργοποίησης της Αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων για προληπτικούς ελέγχους.

Οι ακαδημαϊκοί κύκλοι αναφέρουν ότι όσοι διαφωνούν με τη συμμετοχή της Αστυνομίας παρέμειναν σιωπηλοί, γεγονός που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των πανεπιστημίων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέος προπονητής για την εθνική ομάδα του Ιράκ

Ο Γκράχαμ Άρνολντ αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας του Ιράκ εν όψει των προκριματικών του Μουντιάλ, αντικαθιστώντας τον Χεσούς Κάσας.

Στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης για την παράκτια ζώνη

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υιοθετεί στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης για την προστασία της παράκτιας ζώνης, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της διάβρωσης και των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα.

Επίθεση με μαχαίρι σε Γάλλο κυβερνήτη στην Πρέβεζα

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Πρέβεζας, όταν Γάλλος κυβερνήτης επιβατηγού σκάφους δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από συνεπιβαίνοντά του.

Μακρόν: “Άμεσες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας ανά 30 ημέρες”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητά άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο πλαίσιο εκεχειρίας 30 ημερών, απειλώντας με πιο σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση μη αποδοχής.