Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί να επιφέρει μια σημαντική αξιολόγηση της απόδοσης της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας σε σύγκριση με τον παραδοσιακό δυτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών άμυνας, όπως η AVIC Chengdu Aircraft, σημειώνουν σημαντική άνοδο.
Η AVIC είδε τις μετοχές της να αυξάνονται κατά 40% αυτή την εβδομάδα, καθώς το Πακιστάν ανακοίνωσε τη χρήση αεροσκαφών J-10C για την κατάρριψη πέντε ινδικών μαχητικών, συμπεριλαμβανομένων των εξελιγμένων γαλλικών Rafale, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αερομαχίας την Τετάρτη.
Αν και η Ινδία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, η Κίνα, ως κύριος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, παρακολουθεί τις εξελίξεις για να διαπιστώσει την απόδοση των οπλικών συστημάτων της σε πραγματικές συνθήκες μάχης.
Η Κίνα, που δεν έχει εμπλακεί σε μεγάλο πόλεμο για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, έχει επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων, επενδύοντας σε προηγμένα όπλα και τεχνολογίες. Παράλληλα, έχει ενδυναμώσει την στρατιωτική συνεργασία της με το Πακιστάν, το οποίο θεωρείται στρατηγικός σύμμαχος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η Κίνα έχει προμηθεύσει το 81% των εισαγόμενων όπλων του Πακιστάν τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων μαχητικών και συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Αυτά τα όπλα αναμένονται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση με την Ινδία.
Η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Πακιστάν, με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγές τεχνογνωσίας, υπογραμμίζει τη μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υποστήριξη του Πεκίνου προς το Ισλαμαμπάντ δεν αφορά μόνο στρατιωτικά ζητήματα αλλά και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Η διαρκής ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ιδίως μετά από πρόσφατα επεισόδια στο Κασμίρ, φανερώνει μια ευρύτερη γεωπολιτική αναδιάταξη στην περιοχή, με την Κίνα να αναδεικνύεται σε σημαντική πρόκληση για την αμερικανική επιρροή.
Η ιστορία της σύγκρουσης Ινδίας-Πακιστάν, που περιλαμβάνει τρεις πολέμους από το 1947, συνεχίζει να σφραγίζεται από τις διεθνείς στρατηγικές και τις συνεργασίες μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.