Επιστολή μελών του Κογκρέσου προς Τραμπ εν αναμονή συνάντησης με Ερντογάν

Μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή, υπογραμμίζονται οι πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο ηγετών, καθώς και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η περιφερειακή σταθερότητα.

Οι βουλευτές καλούν τον Τραμπ να θέσει στον Ερντογάν κρίσιμα ζητήματα όπως οι φιλοδοξίες της Τουρκίας σχετικά με τα μαχητικά F-35, η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και η συμμαχία του Ερντογάν με ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Χαμάς. Επιπλέον, ζητούν να ληφθούν υπόψη οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Η επιστολή αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει εχθροποιήσει τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο και απειλώντας την ασφάλεια στην περιοχή. Η αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά F-16 και η παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας είναι ανησυχητικά γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής.»

Επιπλέον, τονίζουν ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει πολιτικές που υποστηρίζουν αντιπάλους του ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από τον Ερντογάν το 2019, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων μέσω του νόμου CAATSA.

Τέλος, οι επιστολή αναφέρεται στην ανησυχητική «Μπλε Πατρίδα» πολιτική του Ερντογάν, που δικαιολογεί τις επεκτατικές του βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος άλλων περιφερειακών δυνάμεων, συνεχίζοντας την παράνομη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέο τρέιλερ για το The Old Guard 2 με τη Σαρλίζ Θερόν

Νέο τρέιλερ για το The Old Guard 2 με τη Σαρλίζ Θερόν: Η ομάδα των αθάνατων μισθοφόρων αντιμετωπίζει μια ολοκαίνουργια απειλή σε μια συναρπαστική συνέχεια της αρχικής ιστορίας που αντλεί έμπνευση από την graphic novel των Γκρεγκ Ρούκα και Λεάντρο Φερνάντεζ.

Ημέρα Νίκης: Ο Σωκράτης Φάμελλος τιμά τους Αντιφασίστες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τιμά τους αντιφασίστες και τους ηρωικούς αγωνιστές της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Αντίστασης, αναδεικνύοντας τη σημασία της ημέρας της Νίκης κατά του φασισμού.

Νέες Διακρατικές Συμφωνίες για Θαλάσσιες και Αεροπορικές Μεταφορές

Δύο νέες διακρατικές συμφωνίες για θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές κατατίθενται προς κύρωση στη Βουλή, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Σαουδικής Αραβίας και Βραζιλίας.

Ανάλυση Δεδομένων: Πληθωρισμός Απριλίου 2025

Ανάλυση των δεδομένων του πληθωρισμού τον Απρίλιο 2025, με επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης και ανατιμήσεις σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.