Δύο αμετάκλητες προθεσμίες για την εφαρμογή διατάξεων που προβλέπονται από το νόμο του 2021 σχετικά με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων στη Χαλκιδική.
Η κυρία Ζαχαράκη γνωστοποίησε επίσης ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους ανενεργούς φοιτητές, με στόχο αυτοί που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να μην διαγράφονται από τα πανεπιστήμια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα πανεπιστήμια υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης. Επιπλέον, έως το τέλος Ιουλίου, τα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν υποβάλει ή επικαιροποιήσει τα σχέδια ασφαλείας που προβλέπονται από το 2021. Μέχρι σήμερα, μόνο 8 από τα 24 ΑΕΙ έχουν καταθέσει τα σχέδια αυτά, όπως το ΕΜΠ, το ΟΠΑ, το ΑΠΘ, το Διεθνές, το Πειραιώς, το Δημοκρίτειο, το Πατρών και της Κρήτης.
Αναφορικά με την οριστική διαγραφή φοιτητών που διαπράττουν σοβαρά παραπτώματα, αναμένεται αλλαγή στον νόμο, ώστε να συσταθεί πειθαρχικό συμβούλιο ανά πανεπιστήμιο, αντί για ένα ανά σχολή, όπως ισχύει σήμερα και δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Επίσης, θα προβλέπεται ότι όποιος προκαλεί ζημιά θα είναι υποχρεωμένος να καλύψει το κόστος της.
Η συζήτηση στη Σύνοδο διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με εποικοδομητικό διάλογο. Οι πρυτάνεις συμφώνησαν ότι υπάρχει υπερβολική προβολή των περιστατικών βίας, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες διεθνοποίησης των πανεπιστημίων.