Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με έναν κατάλογο εισαγωγών από τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να υποστούν αντιμέτρα από την ΕΕ, εάν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και στην άρση των αμερικανικών δασμών.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει εισαγωγές αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει πιθανούς περιορισμούς σε εξαγωγές χάλυβα και χημικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαβούλευση αυτή στοχεύει στην εξέταση των γενικών δασμών των ΗΠΑ, καθώς και των δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Η Επιτροπή τόνισε ότι, από την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ, η ΕΕ επιδιώκει να βρει μια ισορροπημένη λύση μέσω διαπραγματεύσεων, ωστόσο, προετοιμάζει και αντίμετρα για την προστασία των καταναλωτών και της βιομηχανίας της, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν. Η δημόσια διαβούλευση είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν σημαίνει αυτόματα έγκριση των αντίμετρων.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε διαδικασία προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς. Η ΕΕ πιστεύει ότι οι συγκεκριμένοι δασμοί παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες του ΠΟΕ και στοχεύει να διασφαλίσει τη σημασία των διεθνών κανόνων.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι δασμοί έχουν αρνητική επίδραση στις παγκόσμιες οικονομίες και η ΕΕ παραμένει αφοσιωμένη στην αναζήτηση διαπραγματευμένων λύσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχουν ευκαιρίες για συμφωνίες που μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Η Επιτροπή θα προχωρήσει με βάση τον Κανονισμό Επιβολής της ΕΕ, καλώντας τους επηρεαζόμενους από τα πιθανά μέτρα να εκφράσουν τις απόψεις τους εντός τεσσάρων εβδομάδων. Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Ιουνίου, και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την οριστικοποίηση πρότασης για αντίμετρα.
Αν οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ δεν αποδώσουν, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής για την αξιολόγηση της υπόθεσης.