Διαβούλευση της ΕΕ για Αντίμετρα κατά ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με έναν κατάλογο εισαγωγών από τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να υποστούν αντιμέτρα από την ΕΕ, εάν οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και στην άρση των αμερικανικών δασμών.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει εισαγωγές αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει πιθανούς περιορισμούς σε εξαγωγές χάλυβα και χημικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαβούλευση αυτή στοχεύει στην εξέταση των γενικών δασμών των ΗΠΑ, καθώς και των δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Η Επιτροπή τόνισε ότι, από την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ, η ΕΕ επιδιώκει να βρει μια ισορροπημένη λύση μέσω διαπραγματεύσεων, ωστόσο, προετοιμάζει και αντίμετρα για την προστασία των καταναλωτών και της βιομηχανίας της, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν. Η δημόσια διαβούλευση είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν σημαίνει αυτόματα έγκριση των αντίμετρων.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε διαδικασία προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς. Η ΕΕ πιστεύει ότι οι συγκεκριμένοι δασμοί παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες του ΠΟΕ και στοχεύει να διασφαλίσει τη σημασία των διεθνών κανόνων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι οι δασμοί έχουν αρνητική επίδραση στις παγκόσμιες οικονομίες και η ΕΕ παραμένει αφοσιωμένη στην αναζήτηση διαπραγματευμένων λύσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχουν ευκαιρίες για συμφωνίες που μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή θα προχωρήσει με βάση τον Κανονισμό Επιβολής της ΕΕ, καλώντας τους επηρεαζόμενους από τα πιθανά μέτρα να εκφράσουν τις απόψεις τους εντός τεσσάρων εβδομάδων. Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Ιουνίου, και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την οριστικοποίηση πρότασης για αντίμετρα.

Αν οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ δεν αποδώσουν, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής για την αξιολόγηση της υπόθεσης.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Επίθεση σε Ποδοσφαιριστές της Φλαμένγκο στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Αυτοκίνητα ποδοσφαιριστών της Φλαμένγκο δέχθηκαν ενοπλη επίθεση στον αυτοκινητόδρομο του Ρίο ντε Τζανέιρο, χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου.

Σημαντική Συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για Δασμούς και Εμπόριο

Η συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας μειώνει τους δασμούς σε οχήματα και αεροσκάφη, ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική ασφάλεια.

Νέες Κατηγορίες και Έπαθλα στα Βραβεία Συγγραφής Ανέκδοτων Έργων “Χρυσές Μέλισσες”

Τα βραβεία συγγραφής ανέκδοτων έργων "Χρυσές Μέλισσες" από τη LeBee Publications γίνονται θεσμός με νέες κατηγορίες και έπαθλα για ενήλικους και ανήλικους δημιουργούς.

Ένταση και θανάτοι στο Κίεβο: Διπλή δολοφονία σε προσωπική διαμάχη

Ένας στρατιωτικός και η πεθερά του σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Κίεβο, σε ένα περιστατικό που προέκυψε από προσωπική διαμάχη. Ο ύποπτος έχει συλληφθεί και η αστυνομία εξετάζει τα αίτια της τραγωδίας.