Ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ, είχε κατανοήσει ότι η ναυτική ισχύς είναι καθοριστική για την ηγεμονία μιας χώρας στο διεθνές σύστημα. Αντίστοιχα, οι στρατηγοί του ελληνικού Πενταγώνου αντιλαμβάνονται τη σημασία της ναυτικής ισχύος στον 21ο αιώνα, καθώς προγραμματίζουν την ανάπτυξη ενός νέου στόλου που θα περιλαμβάνει 16 κύριες μονάδες επιφανείας έως το 2035, ως απάντηση στην τουρκική στρατηγική «Γαλάζια Πατρίδα».
Η τουρκική αναθεωρητική πολιτική και οι συνεχείς προκλήσεις που σχετίζονται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο αναδεικνύουν τη θαλάσσια απειλή, όπως έχει προειδοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ο νέος ελληνικός στόλος, ο οποίος θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής ισχύος, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις κορυφαίες ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κρουστικών μονάδων, όπως φρεγάτες και κορβέτες, καθώς και νέα υποβρύχια και παράκτια περιπολικά. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μη επανδρωμένα μέσα, τα οποία θα συνθέσουν ένα αποτελεσματικό φράγμα στον θαλάσσιο χώρο.
Η πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra), η οποία θα φέρει στρατηγικά όπλα (SCALP Naval). Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες FDI θα είναι εξοπλισμένες με στρατηγικά όπλα, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το κόστος της νέας φρεγάτας, με στόχο την επίτευξη έκπτωσης υπέρ της ελληνικής πλευράς.
Επιπλέον, αναμένονται αναβαθμίσεις των φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN, με τη συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων, καθώς το Πεντάγωνο επιμένει σε ελληνική συμμετοχή 25% στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Σημαντική είναι η πρόθεση να διανεμηθούν οι εργασίες μεταξύ των τεσσάρων ναυπηγείων της χώρας (Ελευσίνα, Σαλαμίνα, Σκαραμαγκάς και Χαλκίδα).
Στον νέο στόλο αναμένονται επίσης δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini class, οι οποίες θα αποτελέσουν τον πρόλογο για τη νέα γενιά φρεγατών Constellation, που θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν να αναζητούν νέα πλοία από γειτονικές χώρες, ενώ η αντικατάσταση παλαιών μονάδων θα επιτρέψει τη μεταγωγική χρήση αρκετών φρεγατών S, με τέσσερις να παραμένουν ενεργές στο τέλος του προγράμματος.
Επιπλέον, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας παραμένει ανοιχτή, ειδικά μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας (MMPC) θεωρείται πιθανό να αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αξιοποιώντας μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος «ReArm Europe», ύψους 800 εκατ. ευρώ.