Η υποδοχή του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν θερμή, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου και θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κεντρικό θέμα στη συζήτηση των κ. Μητσοτάκη και Αλ Σίσι είναι η σημασία του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια εποχή όπου το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή μεταβάλλεται. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.
Στην αντιφώνησή του, ο Αλ Σίσι αναφέρθηκε στα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα. Σημείωσε ότι περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα και να εισέλθουν στην Αίγυπτο, τονίζοντας την επιθυμία της Αιγύπτου να παραμείνουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι από το 2016 η Αίγυπτος έχει σταματήσει να είναι μια γέφυρα για τους μετανάστες προς την Ευρώπη, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ηθικό και ανθρωπιστικό ζήτημα. Εξέφρασε τη θέληση της Αιγύπτου να μην προκαλέσει προβλήματα στους Ευρωπαίους εταίρους και επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού για τη νόμιμη μετανάστευση, ενώ παράλληλα προτάθηκε η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.