Την 3η Biennale Αρχιτεκτονικής και Τοπίου που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς από κοινού με τις ομολόγους του, του Παρισιού και της Μαδρίτης, ενώ ανέπτυξε και το όραμά του για μια πιο ανθεκτική, “πράσινη” και βιώσιμη Αττική.
Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Χαρδαλιά με την περιφερειάρχη της Μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού Valérie Pécresse και την περιφερειάρχη της Μαδρίτης, Isabel Diaz Ayuso, τέθηκε η ενδυνάμωση του δικτύου συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Περιφερειών για την από κοινού προώθηση θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξή τους.
Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν κεντρικός ομιλητής στην έναρξη της Έκθεσης, ενώ εγκαινίασε με τις δύο συναδέλφους του τις εργασίες μιας από τις σημαντικότερες εκθέσεις αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, της 3η Biennale Αρχιτεκτονικής και Τοπίου.
Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτήριο της Εθνικής Ανώτατης Σχολής Αρχιτεκτονικής των Βερσαλλιών, ο Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός μοντέλου Μητροπολιτικής Περιφέρειας, η οποία θα είναι περισσότερο ανθεκτική, “πράσινη”, συμπεριληπτική και εξωστρεφής.
Ακολούθως, ανέπτυξε το όραμά του για τον αστικό σχεδιασμό της Αττικής την εποχή της κλιματικής κρίσης, που βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες.
1. Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική διάσταση, ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού κάθε δημόσιου έργου, με παράλληλη ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα μεγάλης κλίμακας.
2. Στη βιώσιμη επέκταση των πόλεων, με προτεραιότητα σε κατασκευές που σέβονται το περιβάλλον και την ποιότητας της ζωή μας.
3. Στη διασφάλιση της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στον δημόσιο χώρο, επενδύοντας, μεταξύ άλλων, σε “πράσινες” διαδρομές και προσβάσιμα πάρκα, που αποσκοπούν στη μείωση της θερμικής επιβάρυνσης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη για το μέλλον των πόλεων μας, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη για επαρκή και προσιτή στέγη, καθώς και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών χωρίς περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση.
“Εάν μείνουμε αδρανείς, υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δυστοπικό μέλλον. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε, διαχειριζόμαστε και ζούμε στις πόλεις.”
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης κλήθηκε να εγκαινιάσει τη λειτουργία της “Μικρής Αγοράς”, μιας υποδομής – κατασκευής από βιολογικά υλικά που προβάλλει καινοτόμες πρακτικές βιωσιμότητας.
Στον απόηχο των επίσημων εργασιών είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Βερσαλλιών, Francois de Mazieres, ενώ παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τις δύο συνομολόγους του με αποκλειστική ατζέντα συζήτησης την ενδυνάμωση της μεταξύ της Αθήνας, Παρισιού και Μαδρίτης συνεργασίας και των τριμερών σχέσεων μεταξύ των Μητροπολιτικών τους Περιφερειών.
Τον κ. Χαρδαλιά συνόδευσε στη γαλλική πόλη η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Έλενα Ράπτη.