Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζεται να υποδεχθεί αύριο τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, στο Παρίσι. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του αλ Σάρα στην Ευρώπη μετά την ανάληψή του της εξουσίας τον Δεκέμβριο, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Παρά τις ανησυχίες για τον ισλαμιστικό συνασπισμό που ηγείται, η συνάντηση αναμένεται να είναι σημαντική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν θα επαναλάβει τη στήριξη της Γαλλίας στην ανοικοδόμηση μιας νέας Συρίας, ελεύθερης και σταθερής, που σέβεται όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας.
Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συρία, με έμφαση στη σταθεροποίηση της περιοχής και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η Γαλλία έχει δεσμευτεί υπέρ των Σύρων που επιδιώκουν την ειρήνη και τη δημοκρατία, ενισχύοντας την ιστορική της δέσμευση.
Παράλληλα, η συνάντηση αναμένεται να επισημάνει τις αξιώσεις της Γαλλίας έναντι της συριακής κυβέρνησης, με έμφαση στην ασφάλεια της χώρας και τη στήριξη του Λιβάνου.
Η επίσκεψη του αλ Σάρα στη Γαλλία είχε θέσει ως όρο τον σχηματισμό μιας συμπεριληπτικής συριακής κυβέρνησης, ενώ οι συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είχαν χαρακτηριστεί ως θετικές από τον Μακρόν.
Ωστόσο, ο ισλαμιστικός συνασπισμός υπό τον αλ Σάρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, η οποία ζητά σεβασμό των ελευθεριών και προστασία των μειονοτήτων για άρση των κυρώσεων εναντίον της Συρίας.
Οι εντάσεις στη Δυτική Συρία και οι συγκρούσεις με δρούζους αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι νέες αρχές στον έλεγχο των ακραίων μαχητών, ενώ το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη Συρία.
Η συριακή προεδρία αντιμετωπίζει κατηγορίες για επικίνδυνη κλιμάκωση, ενώ ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Συρίας.
Η άκρα δεξιά στη Γαλλία έχει εκφράσει κριτική για τη συνάντηση του Σάρα με τον Μακρόν, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει την ανάγκη διαλόγου με τις μεταβατικές αρχές της Συρίας.
Η ελπίδα για ανοικοδόμηση της Συρίας είναι υψηλή, με πολλές γαλλικές εταιρείες να εκφράζουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τη διαδικασία αυτή, όπως η CMA CGM που υπέγραψε συμβόλαιο για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λαττάκειας.