Ένα αναπόστατο κομμάτι της καθημερινής ζωής των εφήβων αποτελεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το TikTok και το Snapchat, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Adolescent Research Review. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι διαθέτουν smartphone και περνούν πολλές ώρες συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Παρά τα πολλά θετικά που προσφέρουν, οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τρόπο που η προβληματική χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των νέων.
Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν εννέα βασικές κατηγορίες παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη προβληματικής χρήσης στα social media. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα κίνητρα χρήσης, οι γονεϊκοί παράγοντες, οι τραυματικές παιδικές εμπειρίες, η επιρροή από συνομηλίκους, οι σκέψεις και τα συναισθήματα, η έλλειψη αυτοελέγχου, η προσωπικότητα, η ψυχική υγεία και η πανδημία COVID-19.
Η μελέτη επισημαίνει τη σύνθετη φύση του προβλήματος και την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ γονέων, σχολείων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Επιπλέον, προτείνεται η χρήση αντικειμενικών εργαλείων για τη μέτρηση της έκτασης του προβλήματος, πέραν των συνηθισμένων ερωτηματολογίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προβληματική χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους νέους.