Η Αθήνα και ο κίνδυνος πυρκαγιάς που θα μπορούσε να επηρεάσει περιοχές όπως ο Ζωγράφος, έχουν προσελκύσει την προσοχή των Financial Times, οι οποίοι κατατάσσουν την πρωτεύουσα στους «εύκολους στόχους» για μια πιθανή καταστροφή.
«Η Αθήνα, με πληθυσμό 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων, κατάφερε να αποφύγει μια καταστροφική πυρκαγιά — αλλά μόνο προσωρινά», επισημαίνουν οι FT, θυμίζοντας τη μεγάλη φωτιά του 2024 που έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου, διασχίζοντας την Πεντέλη.
Ο Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής γεωγραφίας στο London School of Economics and Political Science, τονίζει ότι «αυτό που έλειπε ήταν ο άνεμος», υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του παράγοντα που μπορεί να μετατρέψει μια διαχειρίσιμη πυρκαγιά σε καταστροφική.
Η Αθήνα εντάσσεται σε μια λίστα μεγάλων πόλεων όπως το Ντάλας, η Λισαβόνα, το Σίδνεϊ και το Κέιπ Τάουν, με την συντάκτρια του άρθρου να αναφέρει ότι οι κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες σε καταστροφές που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.
Η Έριν Κάχλαν ντε Πέρεζ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts, σημειώνει ότι αν και οι περιοχές αυτές έχουν «σταθεί τυχερές», οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους. Με το 2025 να αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιματικών καταστροφών.
Η κλιματική αλλαγή ενισχύει την ακραία ζέστη, η οποία συμβάλλει στην εκδήλωση πυρκαγιών, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν και σε πιο έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, καθώς ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία.
Μελέτες δείχνουν ότι οι συνθήκες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες ήταν περίπου 35% πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση της Αθήνας, το μοντέλο του Χρήστου Γιαννακόπουλου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει ότι, σε ένα σενάριο χωρίς μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η πόλη θα αντιμετωπίσει έως και 40 περισσότερες ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 °C ετησίως μέχρι το 2050.
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, σε δήλωσή του στους Financial Times, αναφέρεται στον Υμηττό, λέγοντας ότι «νομίζω ότι θα είναι το επόμενο». Προσομοιώσεις που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τον Θεόδωρο Γιαννάρο δείχνουν ότι μια πυρκαγιά που θα ξεκινούσε στους βόρειους πρόποδες του Υμηττού θα μπορούσε να εξαπλωθεί «πολύ γρήγορα» με την υποστήριξη ισχυρών ανέμων.
«Χρησιμοποιώντας τη ξηρή βλάστηση του βουνού ως καύσιμο, οι φλόγες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν γρήγορα προς την πόλη, κοντά σε περιοχές που φιλοξενούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών», προσθέτει ο Λαγουβάρδος, προειδοποιώντας ότι, παρά την αυστηρή προστασία του βουνού, μια πυρκαγιά «μπορεί να συμβεί».