Η μεταλλική πόρτα του μικρού καταστήματος του Ισμαΐλ Σμπαϊτά στην Κοπεγχάγη φέρει δύο τρύπες από σφαίρες, απομεινάρια μιας εποχής που η περιοχή Νερέμπρο ήταν βυθισμένη στην εγκληματικότητα και τη δραστηριότητα μεταναστευτικών συμμοριών. Ο δράστης που είχε πυροβολήσει κατά τη διάρκεια ενός «πολέμου» μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών έχει απελαθεί, καθώς η Δανία έχει προχωρήσει μπροστά.
Στα τελευταία δέκα χρόνια, η Δανία έχει βιώσει μια δραματική αλλαγή, περνώντας από το σοκ της μαζικής εισροής μεταναστών σε μια από τις πιο αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές της Δύσης. Με την κεντροαριστερή κυβέρνηση από το 2019, η χώρα έχει δεσμευτεί να «προστατεύσει τη δανικότητα» και, όπως υποστηρίζουν οι αρχές και οι πολίτες, τα αποτελέσματα είναι ορατά.
Στο πρώην «γκέτο μη δυτικών» Μιόλνερπαρκεν, οι ένοικοι έχουν αναδιανεμηθεί σε άλλες περιοχές, οι εγκληματίες έχουν απελαθεί και σήμερα η περιοχή προσελκύει νέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. «Το μέρος είναι 99% ασφαλέστερο», σημειώνει ο Σμπαϊτά, 62 ετών, επισημαίνοντας τις θετικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση της Μέτε Φρεντέρικσεν έχει υλοποιήσει αυστηρές πολιτικές, όπως η απαγόρευση της μπούρκας, υποχρεωτικά μαθήματα δανικής γλώσσας για μετανάστες και τα παιδιά τους, καθώς και τη δημοσίευση στατιστικών εγκληματικότητας ανά εθνικότητα. Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί τιμαλφή από νεοαφιχθέντες μετανάστες.
Η εφαρμογή του «νόμου για τα γκέτο» έχει συνοδευτεί από αναπλάσεις και τη δημιουργία κέντρων απέλασης, όπως το Σέλσμαρκ, καθώς και καμπάνιες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποτροπή της εγκληματικότητας.
Ωστόσο, η στατιστική για την αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι αδιάψευστος μάρτυρας: οι αιτήσεις ασύλου έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90% μέσα σε δέκα χρόνια. Από 21.316 το 2015, μόλις 2.333 υποβλήθηκαν πέρυσι. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αιτήσεις ανήλθαν στις 108.138. Πίσω από αυτή την «επιτυχία» όμως κρύβονται προσωπικές τραγωδίες.
Στο κέντρο Σέλσμαρκ, μετανάστες όπως μια 28χρονη Ιρανή που δεν γνωρίζει δανικά ή αγγλικά, παραμένουν εγκλωβισμένοι, αδυνατώντας να απελαθούν ή να ενταχθούν. Ένας 23χρονος Κούρδος, που έφτασε στη Δανία ως παιδί το 2015, περιμένει με ανησυχία να μάθει το μέλλον του. Ο 48χρονος Καμερουνέζος δικηγόρος Νταμ Κάρλσον, που έχει προσφέρει νομική υποστήριξη σε αντικαθεστωτικούς, ζει με την αγωνία της απελευθέρωσής του, αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στον τόπο του λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζει.
Η Δανία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρώπης, καθώς το μοντέλο της προκαλεί συζητήσεις και αναλύσεις για την πολιτική της μετανάστευσης.