Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές που αμφισβητούν την αξιοπιστία και την πληρότητα της εργαστηριακής διερεύνησης από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα βίντεο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, επισημαίνονται τα εξής:
Η Δ.Ε.Ε. είναι η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια εγκληματολογικών ερευνών και τη σύνταξη εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών. Χρησιμοποιεί σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες διεθνώς και πιστοποιημένες σύμφωνα με τα πρότυπα ISO.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης και κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εφέτη Ανακριτή, η Δ.Ε.Ε. συνέταξε δύο εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν λεπτομερείς αναφορές για την ιχνηλασιμότητα των αρχείων, την ανάλυση των καταγραφών και τον τεχνικό έλεγχο για τυχόν αλλοιώσεις στο υλικό.
Αναλυτικά, εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της διαδρομής των επίμαχων βίντεο, τόσο στη συσκευή καταγραφής όσο και στους κεντρικούς εξυπηρετητές. Αποτυπώθηκαν οι ενέργειες των χρηστών και το ιστορικό των αρχείων για την πλήρη ιχνηλασιμότητά τους. Επιπλέον, αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων καταγραφής συμβάντων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται ως «παραλείψεις» ενσωματώνονται στις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, οι οποίες εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν με σαφήνεια, διευκολύνοντας τον Ανακριτή στην εκτίμηση του ιστορικού και της ιχνηλασιμότητας των αρχείων.
Οι συναρτήσεις κατακερματισμού (MD5 και SHA-1), που θεωρούνται μη αξιόπιστες από κάποιους τεχνικούς συμβούλους, χρησιμοποιούνται από όλα τα εγκληματολογικά εργαστήρια παγκοσμίως και αποτελούν μέρος της τυποποιημένης διαδικασίας λειτουργίας της Δ.Ε.Ε. (ISO17020). Σημειώνεται ότι και οι δύο συναρτήσεις χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό δύο διαφορετικών αρχείων με τον ίδιο συνδυασμό αλφαριθμητικών ταυτοτήτων.
Σημαντική είναι η καταγραφή των εκδόσεων των λογισμικών «IVMS», οι οποίες αναλύθηκαν για την ιχνηλασιμότητα των βίντεο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στη φερόμενη παράλειψη των μεταδεδομένων, καθώς αποδείχθηκε ότι τα συστήματα δημιουργούν αρχεία βίντεο με ιδιωτική κωδικοποίηση και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «τυπικά» αρχεία «.mp4».
Τέλος, δεν προκύπτει πιθανότητα παραποίησης ημεροχρονολογιών στους υπολογιστές ή στους εξυπηρετητές, καθώς όλα τα αρχεία καταγραφής συμπεριλήφθηκαν στην εξέταση και τις δοκιμές. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πλήθος εργαστηριακών δοκιμών για τα ψηφιακά υδατογραφήματα, με αποτέλεσμα να προκύψει όμοια συμπεριφορά με αυτή σε μη επεξεργασμένα βίντεο.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την ανάλυση σύνθετων ψηφιακών δεδομένων, διασφαλίζοντας την υποστήριξη της Δικαιοσύνης με αξιόπιστα και νομικά παραδεκτά ευρήματα.