Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλεσε «τεχνητή και θεατρική» την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι μια ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου δεν είναι εφικτή μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, η πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου φαίνεται να στοχεύει περισσότερο σε έναν συμβολικό «ανθρωπιστικό» ελιγμό ενόψει των εορτασμών της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, παρά σε μια σοβαρή δέσμευση για ειρήνη.
«Η πρόταση του Πούτιν για εκεχειρία από τις 8 έως τις 10 Μαΐου είναι καθαρά για λόγους θεάματος. Δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μια ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδό του από την απομόνωση», πρόσθεσε.
Φέτος, αναμένεται η συμμετοχή ηγετών από περίπου 20 χώρες στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, μεταξύ των οποίων και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διεθνών ηγετών που θα παρευρεθούν, αναφέροντας ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η εκεχειρία θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες για να υπάρχει χρόνος για την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης διαδικασίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων. «Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική σιγή όπλων χωρίς σοβαρή επιτήρηση», τόνισε.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με την προσέγγισή τους και ότι η επίσημη θέση του Λευκού Οίκου είναι ότι οι προτάσεις του Πούτιν δεν είναι σοβαρές.
Επιπλέον, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουν για την έναρξη της εκεχειρίας στις 8 Μαΐου, καθώς αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση, αυτή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. «Η Ρωσία σκοτώνει μέχρι τις 7, ζητά τριήμερη παύση και μετά ξαναρχίζει τις επιθέσεις. Δεν βλέπω καμία ειλικρινή πρόθεση σε αυτή την πρόταση», κατέληξε.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των ΗΠΑ από τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, αναφέροντας ότι υπάρχουν σήματα πως ορισμένες χώρες ίσως επιθυμούν να αφήσουν Ουκρανία και Ρωσία να λύσουν τις διαφορές τους μόνες τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προγραμματίσει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια ύψους 30 δισ. δολαρίων, με δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων για να φτάσουν στην Ουκρανία νωρίτερα.
Η συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ περιλάμβανε την εφαρμογή συμφωνιών για τα ορυκτά, την προμήθεια αμυντικών συστημάτων, καθώς και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.