Πριν από τρεις ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε το σημαντικό ορόσημο των 100 ημερών στην προεδρία του, δεσμευόμενος να προσφέρει στους Αμερικανούς συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Η προσέγγισή του παραμένει ίδια με αυτήν της πρώτης του θητείας: ανοίγει πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα, επιδιώκοντας να εκφράσει τη στρατηγική του.
Ωστόσο, παρόλο που έχει επανειλημμένα υποσχεθεί αποτελέσματα, οι πρακτικές του έως τώρα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Η απουσία αντιπολίτευσης και πίεσης από το Κογκρέσο, που διατηρείται σε Ρεπουμπλικανικά χέρια, του δίνει τη δυνατότητα να προχωρά χωρίς σημαντικές αντιστάσεις.
Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις του Τραμπ ήταν η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Αυτή η δέσμευση μετατράπηκε σε υπόσχεση για ολοκλήρωση εντός 100 ημερών, αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των 100 ημερών, οι ΗΠΑ δείχνουν αδυναμία να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, με τις κινήσεις τους να βαδίζουν αντίθετα από εκείνες της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η στρατηγική του Τραμπ φαίνεται να έχει δώσει στη Ρωσία περιθώριο να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, με ακόμα και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να εκφράζουν ανησυχίες. Παράλληλα, η υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο δεν φαίνεται να είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η συνάντηση κατέληξε σε δημόσιες επικρίσεις προς τον Ουκρανό ηγέτη.
Η κατάσταση αυτή προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει ωριμάσει και μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στις παγκόσμιες δυνάμεις. Ο τρόπος που ο Τραμπ διαχειρίζεται την κρίση στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να πάρει αποφάσεις που θα κρίνουν την πορεία της.