Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύγκληση του Κονκλάβιου, του σώματος των καρδινάλιων που θα επιλέξουν τον νέο Πάπα μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, έχει ξεκινήσει.
Το πρωτόκολλο της εκλογής του Πάπα είναι αυστηρό, με κύριο χαρακτηριστικό τα μέτρα ασφαλείας που διασφαλίζουν ότι η ψηφοφορία διεξάγεται με απόλυτη μυστικότητα.
Μια ιδιαίτερη πτυχή της διαδικασίας είναι η σίτιση των καρδινάλιων και οι προφυλάξεις που λαμβάνονται ώστε το φαγητό να μην χρησιμοποιηθεί ως μέσο παραβίασης του πρωτοκόλλου.
Σύμφωνα με το BBC, οι κανόνες σχετικά με την κατανάλωση τροφής από τους καρδινάλιοι έχουν καθοριστεί εδώ και 750 χρόνια, με σκοπό την αποτροπή της δυνατότητας τοποθέτησης κρυφών μηνυμάτων σε διάφορα φαγητά.
Πριν από την τελευταία εκλογή Πάπα το 2013, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί καρδινάλιοι εντοπίστηκαν σε εστιατόριο κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Τα Κονκλάβια είναι γνωστά για τον μυστικισμό τους, καθώς οι καρδινάλιοι κλειδώνονται σε έναν κοινό χώρο, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, εκτός από τον καπνό που σηματοδοτεί την επιτυχία της ψηφοφορίας.
Ιστορικά, το φαγητό έχει αποδειχθεί πιθανός κίνδυνος: μπορεί να περιέχει παράνομα μηνύματα, ενώ η διαδικασία της κοινής σίτισης προσφέρει επίσης ένα πλαίσιο για μυστικές διαπραγματεύσεις.
Ο κώδικας μυστικότητας του κονκλάβιου χρονολογείται από το 1274, όταν ο Πάπας Γρηγόριος Ι΄ εισήγαγε κανόνες που ακόμη επηρεάζουν τη διεξαγωγή των παπικών εκλογών.
Οι κανόνες περιλάμβαναν την απομόνωση του κονκλάβιου και περιορισμούς στη σίτιση των καρδινάλιων. Μετά από τρεις ημέρες χωρίς συναίνεση, οι καρδινάλιοι είχαν δικαίωμα μόνο σε ένα γεύμα την ημέρα, ενώ μετά από οκτώ ημέρες επιτρεπόταν μόνο ψωμί και νερό.
Στα μέσα του 14ου αιώνα, οι κανόνες χαλάρωσαν, επιτρέποντας γεύματα τριών πιάτων, όμως ο αυστηρός έλεγχος παραμένει.
Η γαστρονομική κουλτούρα των παπικών κονκλάβιων περιγράφεται λεπτομερώς από τον Bartolomeo Scappi, τον διάσημο σεφ της Αναγέννησης, ο οποίος υπηρέτησε τους Πάπες Πίο IV και Πίο V.
Στο έργο του, αποκαλύπτει τη διατροφή του κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Ιούλιο Γ΄ και τις πρακτικές επιτήρησης που συντηρούνται μέχρι σήμερα.
Τα καθημερινά γεύματα των καρδινάλιων ετοιμάζονταν σε κοινόχρηστη κουζίνα, όπου οι μάγειρες και οι σομελιέ έπρεπε να είναι προσεκτικοί ώστε να αποφεύγονται οι παράνομες επικοινωνίες.
Οι διαχειριστές μετέφεραν το φαγητό μέσω ενός περιστρεφόμενου δίσκου, που επέτρεπε τη μεταφορά του τροφίμου με ασφάλεια, ενώ το φαγητό ελέγχονταν από δοκιμαστές για να βεβαιωθούν ότι δεν περιείχε κρυφά μηνύματα.