Η δεξαμενή των προσωπικών γιατρών στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται, με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς και δωρεάν υγειονομικής φροντίδας για τον πληθυσμό. Λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποχρεωτική εγγραφή όλων των πολιτών σε προσωπικό γιατρό, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου.
Ο σκοπός είναι να εξασφαλιστεί δωρεάν πρόσβαση σε γιατρό για θέματα υγείας, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Παρά τις θετικές εξελίξεις, περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες παραμένουν χωρίς την δωρεάν υγειονομική κάλυψη που προσφέρει αυτός ο θεσμός, με την πλειονότητα εξ αυτών να βρίσκεται στην Αττική.
Από τον Νοέμβριο, όταν ψηφίστηκε η «Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού», το υπουργείο Υγείας έχει κινητοποιηθεί για την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Επεκτάθηκαν οι κατηγορίες των γιατρών, περιλαμβάνοντας και ειδικευόμενους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι απαιτητική και με προθεσμία τον Ιούνιο για την αυτόματη εγγραφή των πολιτών.
Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, έχουν προστεθεί σχεδόν 2.000 νέοι προσωπικοί γιατροί στο σύστημα, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 5.496. Σε σύγκριση με το 2024, όπου υπήρχαν 3.545 προσωπικοί γιατροί, η αύξηση είναι σημαντική. Από αυτούς, οι 2.761 είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι του ΕΣΥ και των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Ωστόσο, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των γενικών γιατρών και παθολόγων, με 70 ιατρούς να έχουν αποχωρήσει από το σύστημα.
Πολλοί πολίτες, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν ενημερώθηκαν για την αποχώρηση του προσωπικού γιατρού τους και διαπίστωσαν την έλλειψη κάλυψης όταν αναζητούσαν ιατρικές υπηρεσίες. Αυτή η εκκρεμότητα συνεχίζει να επηρεάζει χιλιάδες πολίτες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής όλων όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό.
Οι ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ανέρχονται σε 1.379, αυξημένοι μόλις κατά 12 από τον περασμένο Νοέμβριο.