Μια ακόμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς, στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου, με τη συμμετοχή επιστημόνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) που πραγματοποιούν αυτοψίες στον οικισμό.
Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν τα τελευταία δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι δεν υπάρχει επιδείνωση στις ρηγματώσεις των κτιρίων τις τελευταίες 48 ώρες, από τότε δηλαδή που τοποθετήθηκαν τα ειδικά γυάλινα ρωγμόμετρα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι ένα ευπαθές υπέδαφος από μάργες και ενδεχομένως γύψους όπως είναι το συγκεκριμένο, μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και από μικρές αλλά μακροχρόνιες διαρροές. Συζητήθηκαν διάφορα πρόσθετα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα με στόχο την επιτάχυνση της “αφυδάτωσης” της περιοχής στην οποία παρατηρείται το γεωλογικό φαινόμενο. Αποφασίστηκε να γίνει καθολική διακοπή της υδροδότησης στην επίμαχη “Μεσοχωριά” του οικισμού και να τροφοδοτούνται με νερό τα σπίτια που κατοικούνται από προσωρινό εξωτερικό δίκτυο. Επίσης, θα εντοπιστούν τα υπόλοιπα πηγάδια (σαρνίτσια) που πιθανόν υπάρχουν σε κλειστές οικίες και αν έχουν νερό να αντληθεί από τη ΔΕΥΑΗ. Επιπλέον, θα καλυφθούν οι σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων στη Μεσοχωριά και θα ελεγχθεί με κάμερες το εσωτερικό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης για τον εντοπισμό πιθανών διαρροών.
Αναμένεται το πρώτο, συνοπτικό πόρισμα του ΕΑΓΜΕ για τα αίτια του φαινομένου και τους τρόπους ριζικής αντιμετώπισης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η προϊσταμένη της Διευθέτησης Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΑΓΜΕ ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί τι προκάλεσε τις μετακινήσεις, αλλά θεωρεί ωστόσο εξαιρετικά πιθανό ο παράγοντας της υγρασίας να συντελεί στην εκδήλωση του φαινομένου. Ο δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε τη θετική εξέλιξη των μετρήσεων και την προετοιμασία για πιθανές αντικαταστάσεις δικτύων εάν χρειαστεί. Ο προϊστάμενος της Μονάδας Κρήτης του ΕΑΓΜΕ επιβεβαίωσε τη σταθερότητα των δεδομένων τις τελευταίες 48 ώρες και την εξέταση όλων των παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν το φαινόμενο.