Η έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων συνδέεται με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την καθημερινή έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών οικιακών αντικειμένων. Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Lancet eBiomedicine”, το 2018 υπήρξαν περισσότεροι από 365.000 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως.
Οι ειδικοί έχουν επί δεκαετίες εντοπίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά καθημερινά προϊόντα. Η διάσπασή τους σε μικροσκοπικά σωματίδια και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρκίνος.
Η πρόσφατη μελέτη επικεντρώθηκε στη DEHP, μια φθαλική ένωση που χρησιμοποιείται σε πολλά πλαστικά προϊόντα. Η έκθεση σε αυτήν τη χημική ένωση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.
Με βάση δεδομένα από δεκάδες έρευνες πληθυσμού, υπολογίστηκε ότι η DEHP συνέβαλε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από καρδιακές παθήσεις το 2018, με την οικονομική επιβάρυνση να εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά την ευρεία χρήση των φθαλικών ενώσεων, οι περιοχές της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από αυτές. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερους περιορισμούς και προληπτικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ερευνητές προτίθενται να εξετάσουν πώς η μείωση της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις μπορεί να επηρεάσει τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας και να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των χημικών ουσιών σε άλλα προβλήματα υγείας.