Στη 10η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ακλόνητη στήριξη προς την Ουκρανία και τη σημασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την περιοχή.
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών αποτελεί κρίσιμο φόρουμ για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, προσδίδοντας σημασία στη συνδεσιμότητα της με περιφερειακά δίκτυα υποδομών και την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ.
Επισημαίνοντας τη συνεισφορά της Πρωτοβουλίας στην οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια της περιοχής, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανθεκτικές υποδομές αντιμετωπίζοντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις.
Τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ χωρών, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε τα έργα διασυνδεσιμότητας με την Ελλάδα και γειτονικές χώρες, ενισχύοντας την ενεργειακή και μεταφορική συνδεσιμότητα της περιοχής.
Με αναφορά στην Πρωτοβουλία ως συμπληρωματικό μέσο για την προώθηση της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των δημοκρατικών αξιών και της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Συνοψίζοντας, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε την ουσιώδη συνεισφορά της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στη διαφύλαξη και την προώθηση της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.