Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό έλλειμμα κατοικιών, το οποίο ξεπερνά τις 250.000, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά. Αυτή η κατάσταση πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, παρά τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, δυσκολεύοντας τους υποψήφιους αγοραστές, ακόμα και με την ύπαρξη προγραμμάτων όπως το «Σπίτι μου ΙΙ» για νεαρά ζευγάρια.
Η έλλειψη προσφοράς, που προκύπτει από τις χιλιάδες αποχωρήσεις ενοικιαστών κατά τη διάρκεια των μνημονίων, οδηγεί σε συνεχείς αυξήσεις στα ενοίκια. Από την αγορά λείπουν ακίνητα που δεν χτίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, όταν η οικοδομική δραστηριότητα είχε σχεδόν μηδενιστεί. Αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τις τιμές, προσφέροντας λογικά μισθώματα και αποφεύγοντας τις αυξημένες δαπάνες ανακαίνισης.
Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει επηρεάσει την ικανότητα των πολιτών να αποταμιεύουν ή να δανείζονται για την αγορά σπιτιού. Η ζήτηση έχει μειωθεί, ενώ οι ιδιοκτήτες συχνά επιλέγουν να κλείσουν τα διαμερίσματά τους, επιβαρύνοντας τον ΕΝΦΙΑ. Τα παλαιότερα ακίνητα πλέον απαιτούν ανακαίνιση, ενώ τα νέα ακίνητα διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι διαθέσιμες κατοικίες είναι κυρίως πολύ παλιές ή εξαιρετικά νέες, με τιμές που φτάνουν τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το κυβερνητικό σχέδιο στοχεύει στην ανακαίνιση παλαιών ακινήτων, προσφέροντας εκπτώσεις φόρου για να προσελκύσει ιδιοκτήτες.
Στη Νέα Σμύρνη, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς διαμερίσματα κάτω των πέντε ετών και 100 τ.μ. σε τιμές κάτω των 400.000 ευρώ, με τις τιμές των ρετιρέ να αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν ανηλεή νόμο της αγοράς, όπου η μεγάλη ζήτηση και η μικρή προσφορά βλάπτουν τους υποψήφιους αγοραστές.
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, το έλλειμμα προσφοράς ακινήτων υπολογίζεται σε 212.000 κατοικίες, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις τιμών κατά 14% πέρα από το επίπεδο ανάπτυξης των εισοδημάτων. Στην Αθήνα μόνο, το έλλειμμα ξεπερνά τις 30.000 κατοικίες, με τις διαθέσιμες προς πώληση να είναι πολλές περισσότερες από αυτές που προσφέρονται για ενοικίαση.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 1,5 εκατομμύριο αναζητήσεις ακινήτων γίνονται κάθε μήνα, αποδεικνύοντας την ένταση του προβλήματος. Στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, υπάρχουν μόλις 6.217 ακίνητα διαθέσιμα προς ενοικίαση, σε σύγκριση με 32.268 προς πώληση, με παρόμοιες διαφορές να παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές.