Η τουριστική σεζόν ξεκινάει με 85.000 κενές θέσεις εργασίας, υποδεικνύοντας μια σοβαρή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι λείπουν από τον τομέα των κατασκευών, ενώ στον αγροτικό τομέα οι κενές θέσεις φτάνουν τις 70.000 και στη βιομηχανία τις 50.000. Συνολικά, σχεδόν 300.000 θέσεις παραμένουν κενές, εντείνοντας την ανησυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Το σκηνικό είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ετών της πανδημίας. Αυτή τη χρονιά, οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τρίτες χώρες φαίνεται να παραμένουν λιγότερο στην Ελλάδα, με πολλούς να φεύγουν παράνομα για χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, αναζητώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Στις κατασκευές, οι εταιρείες αναζητούν 55.000 επιπλέον εργαζόμενους για την περίοδο 2024-2025, ενώ συνολικά χρειάζονται 250.000 εργαζόμενους, με ιδιαίτερη έμφαση στους εξειδικευμένους τεχνίτες, όπως ηλεκτροσυγκολλητές και υδραυλικούς. Η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική στη βιομηχανία, όπου παρατηρούνται ελλείψεις σε εργάτες αποθήκης και συσκευασίας, ενώ στον τομέα του τουρισμού οι επιχειρήσεις αναζητούν καμαριέρες, σεφ και προσωπικό front office.
Η μείωση των αιτήσεων για επαναπρόσληψη προσωπικού κατά 10% σε σχέση με πέρυσι φανερώνει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων θα είναι πάλι σοβαρό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξαντλητικά ωράρια και κακοπληρωμένες θέσεις, γεγονός που τους οδηγεί σε άλλες επιλογές, όπως η εργασία ως delivery ή σε σούπερ μάρκετ.
Παρά τις εγκρίσεις για μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι ο αριθμός που εγκρίνεται είναι πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Οι περισσότερες αιτήσεις για εργασία στον τομέα του τουρισμού έχουν εγκριθεί, αλλά πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να φτάνουν στην αγορά εργασίας όταν η τουριστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της.