Ανησυχία για τις ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό και τις κατασκευές

Η τουριστική σεζόν ξεκινάει με 85.000 κενές θέσεις εργασίας, υποδεικνύοντας μια σοβαρή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι λείπουν από τον τομέα των κατασκευών, ενώ στον αγροτικό τομέα οι κενές θέσεις φτάνουν τις 70.000 και στη βιομηχανία τις 50.000. Συνολικά, σχεδόν 300.000 θέσεις παραμένουν κενές, εντείνοντας την ανησυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Το σκηνικό είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ετών της πανδημίας. Αυτή τη χρονιά, οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τρίτες χώρες φαίνεται να παραμένουν λιγότερο στην Ελλάδα, με πολλούς να φεύγουν παράνομα για χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, αναζητώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Στις κατασκευές, οι εταιρείες αναζητούν 55.000 επιπλέον εργαζόμενους για την περίοδο 2024-2025, ενώ συνολικά χρειάζονται 250.000 εργαζόμενους, με ιδιαίτερη έμφαση στους εξειδικευμένους τεχνίτες, όπως ηλεκτροσυγκολλητές και υδραυλικούς. Η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική στη βιομηχανία, όπου παρατηρούνται ελλείψεις σε εργάτες αποθήκης και συσκευασίας, ενώ στον τομέα του τουρισμού οι επιχειρήσεις αναζητούν καμαριέρες, σεφ και προσωπικό front office.

Η μείωση των αιτήσεων για επαναπρόσληψη προσωπικού κατά 10% σε σχέση με πέρυσι φανερώνει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων θα είναι πάλι σοβαρό. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εξαντλητικά ωράρια και κακοπληρωμένες θέσεις, γεγονός που τους οδηγεί σε άλλες επιλογές, όπως η εργασία ως delivery ή σε σούπερ μάρκετ.

Παρά τις εγκρίσεις για μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι ο αριθμός που εγκρίνεται είναι πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Οι περισσότερες αιτήσεις για εργασία στον τομέα του τουρισμού έχουν εγκριθεί, αλλά πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να φτάνουν στην αγορά εργασίας όταν η τουριστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Βουλγαρία Σχεδιάζει τη Λειτουργία Πυρηνικού Αντιδραστήρα AP1000

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα λειτουργήσει πυρηνικό αντιδραστήρα AP1000, με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και δυνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι και η αποχώρησή του από την προπονητική στη Ρόμα

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προπονητική στη Ρόμα, με την ομάδα να έχει εντυπωσιακή πορεία στη Serie A το 2025 και να βρίσκεται μόλις 2 βαθμούς μακριά από την πρόκριση στο Champions League.

Απόλλων Σμύρνης: Το break στην πρεμιέρα των πλέι-οφ της Α1 υδατοσφαίρισης ανδρών

Ο Απόλλων Σμύρνης κατακτά σπουδαία νίκη επί του Πανιώνιου στα πλέι-οφ της Α1 υδατοσφαίρισης, πλησιάζοντας στην πρόκριση για τα ημιτελικά. Οι εξελίξεις και οι πρωταγωνιστές του αγώνα.

Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το μήνυμα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού

Το μήνυμα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κοινοβούλιο αποδείχθηκε ότι ήταν φάρσα, μετά από έλεγχο του ΤΕΕΜ και ειδικών σκύλων ανίχνευσης.