Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου αναφέρθηκαν σε εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Κατά την εισαγωγή του στη σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις ορατές διαρρήξεις που προκάλεσαν ζημίες σε οικίες, εκκλησία, παιδική χαρά και δίκτυα της περιοχής. Μετά από έλεγχο μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου, σε τέσσερις περιπτώσεις σπιτιών συστάθηκε στους ιδιοκτήτες να μην παραμείνουν λόγω κινδύνων.
Ο κ. Λέκκας επισήμανε τη σημασία της παρακολούθησης στην περιοχή, αναφέροντας ότι επιστημονικά συνεργεία θα αναλύσουν τα δεδομένα για να εντοπιστούν οι αιτίες των ρηγματώσεων, είτε προκαλούνται από κατολίσθηση είτε από τεκτονικές διαρρήξεις, τεκτονικές γραμμές ή ρευστοποίηση.
Η αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρά τους θορύβους δεν είχαν αντιληφθεί αρχικά τις ρηγματώσεις. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και μετρήσεις για την ανίχνευση πιθανών παραμορφώσεων, με χρήση drones και συστημάτων υψηλής ευκρίνειας.