Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη. Παρά το γεγονός ότι η δόνηση προέρχεται από γνωστό σεισμικό ρήγμα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι το επίκεντρο εντοπίζεται σε τμήμα 60-70 χιλιομέτρων που δεν είχε σπάσει μέχρι τώρα. Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνει ότι η δυναμικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη και υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη ενέργεια στην περιοχή.
Ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι οι δονήσεις που έχουν ακολουθήσει δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα 6,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. «Τις επόμενες μέρες, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», τονίζει, αναφερόμενος σε ιστορικούς σεισμούς της περιοχής, όπως αυτός του 1715 που είχε προκαλέσει ζημιές στην Αγία Σοφία.
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι δονήσεις που έχουν ακολουθήσει τα 6,2 Ρίχτερ εντοπίζονται στο ίδιο επίκεντρο χωρίς «διασπορά», κάτι που προκαλεί ανησυχία, ενώ θεωρεί πιθανή την εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας με 2-3 σεισμούς της τάξης των 6,2 με 6,5 Ρίχτερ. Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγμα στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιο.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν το ρήγμα μπορεί να δώσει μια ακόμη πιο ισχυρή δόνηση. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, τονίζει ότι η σεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, αλλά είναι νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο κ. Καραστάθης σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανησυχητικά χαρακτηριστικά και ότι το δυναμικό της συγκεκριμένης ζώνης είναι μεγάλο, ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα εξαντληθεί. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προσθέτει ότι η περιοχή έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, καθώς το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διακλαδίζεται στη θάλασσα του Μαρμαρά.