Η αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους λόγω των νέων δασμών των ΗΠΑ αναλύεται από το ΔΝΤ, προβλέποντας ανησυχητικά επίπεδα μέχρι το 2030. Η πίεση στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη συζητούνται λεπτομερώς.
Η ανάπτυξη του παγκόσμιου δημόσιου χρέους προβλέπεται να φτάσει στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πιέση στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των νέων δασμών είναι ανησυχητική.
Η πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους και το 2025 να φθάσει το 95,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με πιθανή αύξηση έως το 2030 στο 99,6%. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση του δημόσιου χρέους αποτελούν ανησυχητική τάση.
Οι νέοι δασμοί που ανακοινώνονται από διάφορες χώρες, με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, συμβάλλουν στην επιδείνωση των προοπτικών και στην αύξηση των κινδύνων, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις επιλογές τους λόγω υψηλότερων αναγκών για αμυντικές δαπάνες και κοινωνική υποστήριξη.
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων δείχνει αύξηση τους μεσοπρόθεσμα, με το 2025 να φθάνουν το 5,1% του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημοσιονομική προοπτική επηρεάζονται από τις πρόσφατες εξελίξεις στους δασμούς.
Η πίεση στο δημόσιο χρέος μπορεί να επηρεάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν δυσκολότερες αποφάσεις και να αντιμετωπίσουν αυξημένες απαιτήσεις για κοινωνικές δαπάνες. Η ανάπτυξη του χρέους στις μεγάλες οικονομίες αποτελεί σημαντικό μέρος της αύξησης στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος.
Η προοπτική για το μέλλον είναι αβέβαιη, με το ΔΝΤ να συστήνει στις κυβερνήσεις να εστιάσουν στις μειώσεις χρέους για να δημιουργήσουν δημοσιονομικά αναχώματα για τυχόν μελλοντικά οικονομικά σοκ.