Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Πένθος στην Ιταλία και προετοιμασίες για την τελετή

Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να μεταφερθεί στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου σήμερα Τετάρτη. Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή. Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, η κηδεία του ποντίφικα θα τελεσθεί το Σάββατο, στις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδας).

Πενθήμερο πένθος στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την κήρυξη πενθήμερου πένθους για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Οι εκδηλώσεις, παράλληλα, για την επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας από τον φασισμό και τον ναζισμό θα πραγματοποιηθούν φέτος στις 25 Απριλίου, με πολύ πιο περιορισμένο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.

Η κυβέρνηση Μελόνι διέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή των προσκυνητών και τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενόψει της κηδείας του εκλιπόντα ποντίφικα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 10 το πρωί τοπική ώρα.

Κατά την ίδια ημέρα, δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες ποδοσφαίρου του ιταλικού πρωταθλήματος.

Για την παροχή βοήθειας στους προσκυνητές και την εγγύηση της ασφάλειας των πιστών και επισήμων που θα συρρεύσουν στην Αιώνια Πόλη, τέλος, εκτός από την αστυνομία και τους καραμπινιέρους, έχουν κινητοποιηθεί ο στρατός, με την Πολιτική Προστασία. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες άρχισαν ήδη να ελέγχουν την περιοχή του Τίβερη, η οποία βρίσκεται κοντά στο Βατικανό.

Για την κηδεία αναμένονται το Σάββατο στη Ρώμη 200.000 πιστοί και περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες

Για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο στο Βατικανό, αναμένονται περίπου 200.000 πιστοί. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να φτάσουν στην Αιώνια Πόλη περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αφιχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα την Παρασκευή, ενώ οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες θα ταξιδέψουν στη Ρώμη αυθημερόν.

Μεταξύ άλλων, έχει ανακοινωθεί η παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, του Βρετανού πρίγκιπα Γουίλιαμ, του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως και του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αναφερόμενος στην υποδοχή θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έγραψε στο διαδίκτυο ότι για τη χώρα του “θα αποτελέσει τεράστια ευθύνη, στα πλαίσια ενός διεθνούς γεγονότος”.

ΦΩΤΟ: EPA/GIUSEPPE LAMI

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέο Νομοσχέδιο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπει νέα καθεστώτα ενίσχυσης και κίνητρα για επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Νέος Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών για την Ελλάδα

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, με σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και συνεργασίες με ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες.

Νέα μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων από την κυβέρνηση

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων άνω των 65 ετών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ αναφέρθηκε και στην υπεραπόδοση της οικονομίας.

Εορτή του Αγίου Γεωργίου: Η σημασία για τον Ελληνισμό

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου συνδέει την Πατρίδα και την Ορθοδοξία, όπως τονίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδια με ανάρτησή του.