Με τη φράση «το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί έναν ασφαλή βατήρα», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε, μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην εξειδίκευση των μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Όπως τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα, μαζί με άλλες πέντε χώρες στην Ευρωζώνη (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Δανία και Λουξεμβούργο), είχαν καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι παράγοντες που, όπως σημείωσε, συνετέλεσαν στο τελικό αποτέλεσμα -το οποίο ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από τον στόχο- ήταν οι εξής:1. Περιορισμός της φοροδιαφυγής,
2. Μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και
3. Περιστολή των κρατικών δαπανών.Αναλυτικά τα μέτρα και τα κριτήρια ένταξης σε αυτά:Α. Επιστροφή ΕνοικίουΤο μέτρο αφορά τόσο την κύρια κατοικία όσο και τη φοιτητική κατοικία. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:- Για τον άγαμο, το όριο ετησίως είναι τα 20.000 ευρώ.
– Για τον έγγαμο, 28.000 ευρώ χωρίς παιδιά.
– Για τον έγγαμο με παιδιά, το όριο ανέρχεται σε 28.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
– Για μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 31.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί, συν 5.000 ευρώ για το τρίτο κ.λπ.Επιλέξιμο θα είναι το 80% των νοικοκυριών. Ο υπουργός τόνισε ότι πλέον υπάρχει κίνητρο για τους φορολογούμενους να δηλώσουν το πραγματικό τους ενοίκιο στις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο.Β. ΣυνταξιούχοιΠαροχή 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η οποία θα καταβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από φέτος. Δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και έως 26.000 ευρώ για έγγαμους.Γ. Πρόγραμμα Δημοσίων ΕπενδύσεωνΑναφερόμενος στην αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι χάρη σε αυτήν, η χώρα θα διαθέτει το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει υλοποιηθεί έως σήμερα.