Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, υπό οποιαδήποτε μορφή, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
«Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε (σ.σ. στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων) υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί αύριο στο Λονδίνο με τις αντιπροσωπείες των δυτικών χωρών, θα έχει εντολή να συζητήσει πλήρη ή μερική εκεχειρία.
«Δεν θα είναι δυνατόν να συμφωνηθούν τα πάντα πολύ γρήγορα», προειδοποίησε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας τα πολλά περίπλοκα θέματα που πρέπει να λυθούν, όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ντε γιούρε τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας γιατί αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό.
Σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό την κατοχή της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημη αμερικανική πρόταση για το μελλοντικό καθεστώς του.
Στις αυριανές συνομιλίες του Λονδίνου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα παρευρεθεί, αλλά η Ουάσινγκτον θα εκπροσωπηθεί από τον ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε επιθυμία για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ιταλία για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου αυτήν την εβδομάδα.
Κινέζοι εργάζονται στην παραγωγή δρόνων στη Ρωσία, όπως αναφέρει ο Ζελένσκι, ενισχύοντας τις κατηγορίες του για συνεργασία Ρωσίας-Κίνας σε αμυντικά θέματα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και το “πάγωμα” των γραμμών του μετώπου, με σκοπό την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος Πούτιν προτείνει το “πάγωμα” της γραμμής του μετώπου και δηλώνει ότι δεν θα διεκδικήσει εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, στις τέσσερις κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας.