Ένα συνολικό πακέτο μέτρων έχει προταθεί από τις Αρχές για την επίλυση των προβλημάτων στέγασης στην Αθήνα, το οποίο περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διαθέτουν για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και αναστολή χορήγησης αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε δέκα υπερκορεσμένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρίσκονται επτά περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι τουριστικές δραστηριότητες έχουν φτάσει σε επίπεδα υπερκορεσμού. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, το Παγκράτι, το Μετς, τον Βοτανικό, το Ρουφ και το Μεταξουργείο, οι οποίες υποφέρουν από την αυξημένη πίεση του τουρισμού, με συνέπειες για την κατανάλωση νερού και ενέργειας, την παραγωγή απορριμμάτων, καθώς και την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ηχορύπανση.
Για τις παραπάνω περιοχές εξετάζονται πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο της αναστολής χορήγησης νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης στα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα της Αθήνας (1ο, 2ο και 3ο), καθώς και μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην υποστήριξη των μακροχρόνιων μισθώσεων χωρίς να πλήξουν τον τουρισμό.
Μια πρόσφατη μελέτη του Δήμου Αθηναίων αναδεικνύει τις υψηλές συγκεντρώσεις τουριστικών καταλυμάτων, κυρίως μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb και τα ξενοδοχεία, στις εν λόγω περιοχές, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη τουριστική πυκνότητα.
Η έρευνα δείχνει επίσης την τάση τουριστικοποίησης και σε άλλες περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμού, όπως το Δουργούτι, η Φωκίωνος Νέγρη, τα Κάτω Πατήσια, ο Άγιος Νικόλαος και οι Αμπελόκηποι, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την τοπική οικονομία.
Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μετατροπή γειτονιών της Αθήνας σε «τουριστικές πόλεις», απειλούμενες από το «φαινόμενο της Βενετίας» και άλλες γνωστές τουριστικές περιοχές στον κόσμο. Η υπερβολική ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία πόλεων-«ζόμπι», όπου τα κτίρια είναι κυρίως Airbnb, ξενοδοχεία και τουριστικά καταστήματα, χωρίς μόνιμους κατοίκους.