Το Πάσχα στην Αθήνα, λίγο πριν και λίγο μετά τα μισά του περασμένου αιώνα, ήταν μια εποχή που οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου είχαν τον δικό τους τρόπο να γιορτάζουν. Φορώντας τα καλά κουστούμια τους και τα γιορτινά παπούτσια, με ένα κόκκινο αυγό τυλιγμένο σε φύλλα εφημερίδας στην τσέπη τους, οδηγούνταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το Κύπελλο του Πάσχα ήταν ένα τουρνουά που έκανε την πρώτη του σέντρα το 1928 και συνέχισε να αποτελεί μέρος της ποδοσφαιρικής παράδοσης μέχρι το 1964. Ήταν η εποχή που οι φίλαθλοι και οι αρχηγοί των ομάδων τσούγκριζαν αυγά στη σέντρα, με τον νικητή να έχει το προνόμιο να διαλέξει εστία, όπως συμβαίνει με το κέρμα.
Η δημιουργία του Π.Ο.Κ. το 1927 από τους τρεις μεγάλους συλλόγους της Αθήνας και του Πειραιά σηματοδότησε την έναρξη μιας μακροχρόνιας συνεργασίας που διήρκεσε μέχρι το 1963. Το τουρνουά φιλοξενούσε ξένες ομάδες από Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, και Ρουμανία, δίνοντας έναν διεθνή χαρακτήρα στο ποδόσφαιρο της περιοχής.
Το πρώτο Κύπελλο Πάσχα είχε ως νικητή τον Ολυμπιακό, σε ένα τουρνουά που αποτέλεσε θρίαμβο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι αγώνες γίνονταν πάντα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με χιλιάδες φιλάθλους να παρακολουθούν τις αναμετρήσεις και τις ξεχωριστές στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη τους.