Στις 21 Απριλίου και μετά την απογευματινή λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, οι γυναίκες της Κρανιάς Καρδίτσας, θα παρουσιάσουν τα σεργιάνια, μια από τις πιο σημαντικές μορφές πολιτιστικής έκφρασης της κοινότητας. Η εκπαιδευτικός Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, τονίζει ότι τα σεργιάνια αποτελούν σύμβολα ιδιαίτερης ταυτότητας για την κοινότητα, ανανεώνοντας την πολιτισμική τους ταυτότητα και εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της κοινωνικής μνήμης.
Η λέξη σεργιάνι έχει διάφορες ερμηνείες, αλλά για τους Κρανιώτες σημαίνει τον χοροστάσι όπου συνήθως γίνονταν οι τελετουργικοί χοροί. Ο χορός αυτός ήταν συνοδευμένος από τη συμμετοχή των γυναικών και το συλλογικό γλέντι που ακολουθούσε, ανανεώνοντας τους δεσμούς της κοινότητας.
Η προθεατρική ατμόσφαιρα, το δωρικό ύφος και οι λιτές κινήσεις των γυναικών κατά την εκτέλεση των σεργιανιών αναδεικνύουν την προχριστιανική περίοδο και τη σημασία του χορού για την κοινότητα. Η συμμετοχή των γυναικών στα σεργιάνια θεωρείται ως εμβάπτιση στο συλλογικό παρελθόν, ενώ οι προσπάθειες για την διατήρηση και την τεκμηρίωση τους έχουν ξεκινήσει από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “ΑΠΟΛΛΩΝ” και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κρανιάς.