Η ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής εκεχειρίας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το Μεγάλο Σάββατο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναλύσεις για τις προθέσεις της Μόσχας σχετικά με την ειρηνική διαδικασία. Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η κίνηση αυτή φαίνεται να αποδεικνύει τον κυνισμό με τον οποίο η Ρωσία προσεγγίζει τη διαχείριση της ειρήνης.
Η ανακοίνωση συνέπεσε χρονικά με δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, οι οποίοι ζήτησαν ένα σαφές δείγμα από το Κρεμλίνο για να επιβεβαιωθούν οι προθέσεις του σχετικά με την ειρήνη. Για τους υποστηρικτές της Ρωσίας, αυτή η ανακοίνωση μπορεί να ερμηνευθεί ως μια χειρονομία προς τον Τραμπ, ωστόσο η ασάφεια της δήλωσης δίνει τη δυνατότητα στον Πούτιν να ισχυριστεί ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί την ειρηνική λύση.
Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι περίπλοκη, καθώς η διαταγή για μια εκεχειρία μπορεί να προκαλέσει υλικοτεχνικά προβλήματα για τα στρατεύματα, οι θέσεις των οποίων μπορεί να είναι σε πλήρη δράση κατά τη λήψη της εντολής. Η διακοπή αυτή απαιτεί χρόνο για προετοιμασία και ετοιμότητα, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Αν και υπάρχει η πιθανότητα οι δύο πλευρές να σταματήσουν τη βία για μικρό χρονικό διάστημα, οι παραβιάσεις και η σύγχυση γύρω από την εκεχειρία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα για να αποδείξει η κάθε πλευρά ότι η άλλη δεν είναι αξιόπιστη. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αναφέρει ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε περιοχές πρώτης γραμμής, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να επιβεβαιώνει τις παραβιάσεις αυτές.
Η εκεχειρία των 30 ημερών που περιορίζεται στις ενεργειακές υποδομές προήλθε από συνθήκες χάους, καθώς οι δηλώσεις από την Ουκρανία και το Κρεμλίνο για την έναρξη της εκεχειρίας διαφέρουν. Η δυσπιστία και οι κατηγορίες παραβιάσεων είναι επίσης παρούσες σε αυτή τη συμφωνία.
Η Μόσχα έχει προχωρήσει σε παρόμοιες μονομερείς δηλώσεις στο παρελθόν, με την πιο πρόσφατη να αφορά την ειρηνική ημέρα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μια κίνηση που είχε απορριφθεί από το Κίεβο και τους δυτικούς ηγέτες ως στρατηγική τακτική.
Μια πραγματική εκεχειρία απαιτεί διαπραγμάτευση και κατάλληλες προετοιμασίες. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Πούτιν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, στέλνοντας ένα σημάδι πρόθυμης συνεργασίας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να βλάψει τη διπλωματική διαδικασία στο μέλλον, σύμφωνα με την ανάλυση.