Καμία από τις δύο πλευρές, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία, δεν έδειξε τελικά ενδιαφέρον να τηρήσει την εκεχειρία των 30 ωρών που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή το Πάσχα.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούν ότι οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με drone συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, αλλά και ανήμερα το Πάσχα.
Η κατάπαυση του πυρός, η οποία υποτίθεται ότι θα τερματιζόταν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, δεν επεκτάθηκε καθώς ο πρόεδρος Πούτιν δεν έδωσε σχετική εντολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις παρά την αναγγελθείσα κατάπαυση του πυρός.
Σε ανάρτησή του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί από τη ρωσική πλευρά και οι επιθέσεις με drone συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τουλάχιστον 46 περιπτώσεις βομβαρδισμών, 900 βομβαρδισμούς με όλμους και πέντε επιθέσεις κατά μήκος του μετώπου.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται επίσης να επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή εκκένωσης στο χωριό Ζόρια, κοντά στην πόλη Κοσταντινέβκα, με τουλάχιστον δύο άμαχους και έναν διασώστη να τραυματίζονται από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Από το πρωί του Πάσχα, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει μια γενική εντύπωση κατάπαυσης του πυρός, όμως σε ορισμένα μέρη δεν εγκαταλείπει τις επιθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος, βασιζόμενος σε αναφορά του αρχηγού του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι.
Ο Ζελένσκι είχε ήδη δηλώσει ότι η Ουκρανία θα απαντούσε αναλόγως σε κάθε επίθεση.
«Αυτό το Πάσχα έδειξε καθαρά ότι η μόνη πηγή του πολέμου και ο λόγος για τον οποίο παρατείνεται είναι η Ρωσία», υπογράμμισε.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα ανέφερε ότι οι δυνάμεις της απώθησαν ουκρανικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές του Ντονέτσκ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε εκατοντάδες επιθέσεις με drone.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η επίθεση της Ουκρανίας στην επαρχία του Κουρσκ είχε βαρύ κόστος σε ζωές και υλικό, με πάνω από 75.000 άνδρες και 400 άρματα μάχης να έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο.
Η Ουκρανία παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την πρόταση του Ρώσου προέδρου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς και ότι θα απαντήσει σε κάθε παραβίαση της κατάπαυσης από τη ρωσική πλευρά.