Φέτος, παρατηρείται μια σπάνια συγκυρία που επιτρέπει στους Ορθόδοξους, Καθολικούς και Προτεστάντες να γιορτάσουν το Πάσχα ταυτόχρονα, εν μέσω μιας εντεινόμενης συζήτησης για τη δυνατότητα κοινής εορτής.
Η μέθοδος υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα είναι κοινή για τα δύο δόγματα, ωστόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία που ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, αντί του Γρηγοριανού, δημιουργεί περιπλοκές. Το Πάσχα υπολογίζεται ως η πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία, που συμβαίνει στις 21 Μαρτίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ορθόδοξες εκκλησίες, ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο, είναι ουσιαστικά 14 ημέρες πίσω σε σχέση με το Γρηγοριανό, με αυτή τη διαφορά να αυξάνεται κατά μία ημέρα κάθε αιώνα. Έτσι, για τις Ορθόδοξες εκκλησίες, η πρώτη ημέρα της άνοιξης υπολογίζεται στις 3 Απριλίου.
Πέρυσι, το 2024, η διαφορά ημερομηνιών ήταν στη μέγιστη τιμή: 31 Μαρτίου για τους Καθολικούς και 5 Μαΐου για τους Ορθόδοξους. Αυτή η χρονική σύμπτωση είναι σπάνια, καθώς οι Χριστιανοί γιόρτασαν όλοι μαζί το Πάσχα μόνο το 2014 και το 2017. Μετά το 2025, η επόμενη κοινή εορτή θα είναι το 2028, και ακολουθούν οι χρονιές 2031 και 2034, γεγονός που σημαίνει ότι συμβαίνει μόνο δύο έως τρεις φορές ανά δεκαετία.
Η φετινή σύμπτωση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του για κοινό εορτασμό. Σε δηλώσεις του τον Ιανουάριο, τόνισε ότι το Πάσχα δεν ανήκει σε συγκεκριμένη εκκλησία, καλώντας τους Χριστιανούς να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενότητα γύρω από μια κοινή ημερομηνία.
Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστηρίζει την ιδέα του κοινού εορτασμού, πολλοί Ορθόδοξοι παραμένουν επιφυλακτικοί, μερικοί αμφιβάλλοντας για το αν θα υπάρξει σύντομα μια τέτοια εξέλιξη. Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της, ζητώντας απόφαση από μια πανορθόδοξη σύνοδο, κάτι που φαίνεται δύσκολο λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών εντάσεων.