Το υψηλό ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διαμεσολάβησης των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, καθώς και της χρήσης του ισχύοντος προστατευτικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για το 2024.
Στους στόχους του 2025 συγκαταλέγεται η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με στόχο τη διασφάλιση της ενημέρωσης και της μηδενικής ανοχής σε αυτές τις συμπεριφορές, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, Γεωργία Βαζάκη.
Ο εντοπισμός, η διαφώτιση και η ευαισθητοποίηση αποτελούν το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των καταγγελιών και σταθερό υψηλό ποσοστό επίλυσης των υποθέσεων, καθώς και μείωση των προσφυγών στα δικαστήρια.
Οι καταγγελίες βίας και παρενόχλησης στην εργασία αυξάνονται ετησίως και αναφέρονται σε ποικίλους κλάδους, με τα περισσότερα περιστατικά να εντοπίζονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Επιπλέον, η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να ενισχυθεί η εργασιακή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και να προληφθεί η κλιμάκωση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Τέλος, η ανάλυση των καταγγελιών ανά ηλικιακή ομάδα αποκαλύπτει την σημασία της ευαισθητοποίησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με έμφαση στις ομάδες των 45-64 ετών και 35-44 ετών ως τις πιο ευάλωτες σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία.