Προτάσεις ΗΠΑ για Ειρηνευτική Συμφωνία στην Ουκρανία

Σε μια νέα και εντατική προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους ένα προσχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και μερική αποκλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η πρόταση τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τίθεται στο περιθώριο.

Ωστόσο, το σχέδιο δεν αποτελεί οριστική συμφωνία ειρήνης, και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Μόσχας στις κατεχόμενες περιοχές. Η εφαρμογή του σχεδίου εξαρτάται πλήρως από την πρόθεση του Κρεμλίνου να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας την κατάσταση, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του Γουίτκοφ, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος «δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται για ουκρανικά εδάφη». Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι δεν συζητούνται εδάφη μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ότι τα ουκρανικά εδάφη ανήκουν στον λαό τους.

Η ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη δεχθεί την πιθανότητα κατάπαυσης των εχθροπραξιών, αλλά απαιτεί πρώτα τη συμφωνία της Μόσχας. Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας στο Παρίσι εστιάστηκε κυρίως στη διαδικασία παρακολούθησης της εκεχειρίας και στη συγκρότηση ενδεχόμενης ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειές της αν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ένα «πλαίσιο ανθεκτικής και διαρκούς ειρήνης», χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτό θα συνδεθεί με σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που απαιτεί ομοφωνία στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία ζητά σε αντάλλαγμα για μια εκεχειρία την άρση των κυρώσεων και την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών του Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Παράλληλα, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται, πλήττοντας περιοχές όπως η Σούμι.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αποσύρθηκε ο Τσιτσιπάς από το Barcelona Open λόγω ενοχλήσεων

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποσύρθηκε από το προημιτελικό με τον Αρτούρ Φις στο ATP 500 Barcelona Open λόγω ενοχλήσεων στην πλάτη. Στο μήνυμά του στα social media αναφέρει την αγάπη του για τη Βαρκελώνη και υπόσχεται επιστροφή δυνατότερος.

Καταδίκη 13 ηγετών Τυνησίας για συνομωσία

Καταδίκη 13 ηγετών της αντιπολίτευσης στην Τυνησία για συνομωσία κατά της ασφάλειας του κράτους, με την αντιπολίτευση και τις αρχές να εμπλέκονται σε έντονες αντιπαραθέσεις.

Αναστολή απέλασης Βενεζουελάνων μεταναστών από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε την απέλαση Βενεζουελάνων μεταναστών με βάση παλαιό νόμο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα αμφισβήτησης της απομάκρυνσής τους από τη χώρα.

Επιτυχημένος Πρώτος Ημιμαραθώνιος για Ρομπότ στο Πεκίνο

Δεκάδες ρομπότ συμμετείχαν στον πρώτο ημιμαραθώνιο αφιερωμένο σε αυτά στο Πεκίνο, ενώ οι μηχανικοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της τεχνολογίας.